latinica  ћирилица
25/05/2016 |  19:06 ⇒ 21:05 | Аутор: РТРС

Кандидати СДС-а за градоначелнике и начелника без подршке ПДП-а? (ВИДЕО)

Пред изборе, превирања у тзв. Савезу за промјене, на локланом нивоу.
Бијељина - Фото: РТРС
БијељинаФото: РТРС

ПДП у Добоју неће подржати кандидатуру Обрена Петровића, СДС-овог кандидата за градоначелника. У Прњавору ће ПДП највјероватније имати свог кандидата, а спекулише се да ни у Бијељини неће стати иза Миће Мићића из СДС-а.

У ПДП-у кажу, о свему ће у Савезу договарати наредних дана. Приоритет им је, кажу, заједнички наступ, а ако га у неким општинама и градовима не будЕ, свака странка ће рачунати у складу са својим капацитетима. Да ли тзв. Савез за промјене "пуца" или странке остају у истом табору ? 

Према мишљењу Градског одбора ПДП-а у Добоју најбољи избор за градоначелника јесте члан њихове странке - Тихомир Глигорић. Званичници странке, међутим, кажу да се чека договор унутар Савеза за промјене. Онда ће дефинисати заједничког кандидата.

- СДС је изузетно заинтересован за Добој. Они имају тренутног градоначелника Добоја, тако да је с те стране потпуно оправдан њихов став који ми хоћемо да размотримо, наравно у складу са договором и да видимо како ћемо ићи даље - каже Борислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

Иако добојска ПДП има лоше мишљење о актуелној локалној власти и градоначелнику Обрену Петровићу и жели свог кандидата, у СДС-у сматрају да дилеме нема.

- Предност ће сигурно имати наш кандидат зато што је у досадашњим мандатима освајао тај мандат, имао успјеха у изборној трци - каже Никола Гаврић, СДС Добој.

Коалициони споразум са чланицама тзв. Савеза за промјене од 28. децембра прошле године обавезује ПДП и у Бијељини да подржи кандидатуру Миће Мићића, иако, незванично, чланови ове странке већ дуго нису задовољни односом СДС-а према њима.

- Кандидатура градоначелника Миће Мићића испред СДС-а ако је он кандидат, а јесте, значи неће бити упитна кад је у питању Партија демократског прогреса, ако буде генерални договор Савеза за промјене - каже Славиша Марковић, предсједник Градског одбора ПДП-а.

Мићић је сигуран у подршку ПДП-а, иако је СДС у Бијељини изгубио скупштинску већину.

- Наравно да и ми и ПДП имамо одређених проблема у смислу скупштинске већине, али то не значи да ће то угрозити стабилност наше коалиције - каже Мићић.

Јавна је тајна да су чланови ПДП-а у Бијељини уз СДС само захваљујући томе што су добили тражене функције.

- Свакако да су они дио Савеза за промјене и да ће чекати став Савеза за промјене, мада знам да велики дио чланова ПДП-а није за то да се подржи кандидат за градоначелника Мићо Мићић - каже Недељко Ћорић, предсједник Градског добора СНСД-а у Бијељини.

И у Прњавору СДС намјерава поново да кандидује актуелног начелника, Синишу Гатарића. ПДП, међутим, најављује да ће на изборе самостално, а у опцији су три кандидата ове партије – Десимир Живанић, Владимир Косић и Бране Жунић. Наредних дана ће очигледно у тзв. Савезу за промјене кључати као у лонцу.