latinica  ћирилица
25/05/2016 |  18:58 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Аналитичари: Циљ СДС-а покушај ограничавања слободе медија (ВИДЕО)

Да је закључак о преиспитивању медијских навода РТРС-а и СРНЕ, који су Парламентарној скупштини БиХ предложили посланици СДС-а, удар на слободу медија са далекосежним посљедицама, упозоравају и аналитичари.
Медији - Фото: РТРС
МедијиФото: РТРС

- Сви медији и новинари имају право да пренесу слободно информације до којих дођу и да штите своје изворе – поручио је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

- Полиција Републике Српске неће се бавити истрагом у медијима и новинским кућама због било које информације која је пренесена јавно у медијима, рекао је Драган Лукач.

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић рекао је да је неук закључак Представничког дома да Комисија за надзор над радом ОБЕ испита наводе медија, јер нема истражна овлашћења. Упозорио је да је стварни циљ - ограничавање слободе медија.

- Представнички дом закључак је донио из страха да би се сакрили трагови других обавјештајних служби – оцијенио је предсједник Српског комитета 300 Дејан Лучић.

- Моја изјава је врло прецизна и јасна, а наравно да ви не можете да откријете тајне активности тајних служби. Можете само да их препознате. А препознајете их по начину рада како су радили у другим државама и како су вршили разне преврате у другим државама. Прије свега да кренемо од 5. октобра у Београду а онда су наставили у Украјини и другим државама, појашњава Лучић.

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић истиче да је СДС "врло перфидно упаковао" свој захтјев у наводну забринутост да је дошло до злоупотребе безбједносног апарата у БиХ, а да су стварна мета - медији који објављују или преносе информације које не одговарају врху СДС-а.

На утицај страног фактора, српски сабор "Заветници" упозоравао је и раније, а спреман је да пред свим институцијама посвједочи и изнесе доказе о њиховим тврдњама.

Милица Ђурђевић, портпаролка Српског сабора "Заветници" каже да су спремни да пред свим институцијама посвједоче и изнесу доказе о утицају страних фондација и њиховом финансирању.

- То није појава која постоји само уочи ових протеста, то траје већ јако дуго. Мио смо упозоравали на одређене агенције и фондације попут Конрад Аденауер, НДИ, Сорошеве фондације, које су забрањене у одређеним земљама и у САД и у Русији, наводи Ђурђевићева.

Овакви захтјеви увијек имају ефекат застрашивања новинара и притисак на јавни сервис, чим су умијешани Парламент и Обавјештајна агенција, сматрају у Удружењу новинара Србије.

- Људи смију да мисле, а да ви не потегнете обавјештајну агенцију да истражи зашто је неко рекао нешто што је мислио. Према томе, увијек су овакви захтјеви повезани са притиском или бар имају ефекат притиска, каже Љиљана Самајловић, предсједница Удружења новинара Србије.

Ниједно удружење новинара у БиХ није осудило овај закључак, као ни његову иницијативу.