latinica  ћирилица
25/05/2016 |  18:44 ⇒ 20:34 | Аутор: СРНА

Касиповић-Фергусон: Доћи до коначне верзије закона о судовима БиХ

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић у разговору са амбасадором Велике Британије у БиХ Едвардом Фергусоном изразио је очекивање да ће се у скоријој будућности доћи до коначне верзије закона о судовима БиХ, те да ће га Министарство правде БиХ упутити у процедуру Савјету министара БиХ.

Касиповић је истакао да су у структуралном дијалогу представници Српске имали веома активну улогу, те уредно достављали радне верзије закона о судовима БиХ и закона о измјенама и допунама Закона о кривичном постуку.

Он је указао и на поједине тешкоће у вези са преговорима који се одржавају у оквиру структуралног дијалога, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

"Изражавам забринутост што други учесници у овом процесу нису активније учествовали, како бисмо дошли до заједничког рјешења, а које би задовољило општеприхваћене стандарде у овој области. Ипак, очекујем да ћемо у скоријој будућности доћи до коначне верзије закона о судовима БиХ, те да ће га Министарство правде БиХ упутити у процедуру Савјету министара БиХ", поручио је Касиповић.

Касиповић је упознао британског амбасадора о ставу Владе Српске у вези са начином обраде резултата регистрације становништва јер је донесена без сагласности Завода за статистику Републике Српске.

Он је информисао Фергусона о новоусвојеном Закону о измјенама и допунама Закона о извршењу кривичних санкција Српске, којим је прописана могућност премјештаја осуђеног лица из једног у други ентитет, због разлога безбједности и организације извршења казне затвора, али искључиво уз јасно образложење и доказе.