latinica  ћирилица
25/05/2016 |  18:41 | Аутор: СРНА

Беванда: У току ограничење запошљавања у јавној управи

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда рекао је данас у Бриселу да су у БиХ у току рационализација трошкова и ограничење запошљавања у јавној управи.
Вјекослав Беванда - Фото: СРНА
Вјекослав БевандаФото: СРНА

Беванда је навео да је усвојена Средњорочна стратегија управљања јавним дугом БиХ, што је веома битно за одрживост дуга на нивоу БиХ и ентитета.

Учествујући у Економском и финансијском дијалогу између ЕУ и земаља западног Балкана и Турске, он је додао да је донесена и Одлука о поступку средњорочног планирања, праћења и извјештавања у институцијама БиХ, саопштено је из Министарства финансија и трезора БиХ.

Беванда је истакао да је циљ наведених мјера, у којима је кључну улогу имало Министарство финансија и трезора БиХ, одржавање фискалне стабилности и стварања услова за привлачење инвестиција.

Министар финансија и трезора БиХ нагласио је да је Програм економских реформи за период 2016-2018. година уско повезан са Реформском агендом, документом који је сачињен у сарадњи са Европском комисијом и међународним финансијским институцијама, те да своје акционе планове у складу са овим спроводе и нижи нивои власти у БиХ.

Беванда је истакао да је спровођење реформи у БиХ у узлазној путањи, посебно након подношења апликације за чланство БиХ у ЕУ.

Он је нагласио да је Акциони план Савјета министара БиХ предвидио 34 мјере и да је до априла спроведено 20 мјера, што значи да је реализовано 55 одсто плана.