latinica  ћирилица
25/05/2016 |  15:40 | Аутор: СРНА

Холандија укида двојно држављанство џихадистима

Холандија је данас усвојила Закон којим се омогућава укидање двојног држављанства грађанима који се придруже терористичкој групацији или се у иностранству боре на страним у сличним организацијама попут Исламске државе.
Џихадисти - Фото: ТАНЈУГ
ЏихадистиФото: ТАНЈУГ

У складу са законом, неће бити неопходна судска пресуда да би се укинуло холандско држављанство онима који имају двојно држављанство.

Закон је предложен у Холандији одмах након терористичких напада 13. новембра у Паризу. Нацрт закона добио је велику подршку у парламенту.

"По повратку у Холандију, ти џихадисти представљају пријетњу по националну безбједност. У том случају, брз одговор је неопходан да би се избјегао повратак тих људи у Холандију", наводи се у саопштењу холандске Владе.

По укидању држављанства, особа има четири седмице да се жали на одлуку.

Закон се не односи на особе млађе од 16 година и људе који имају само холандско држављанство јер, према међународном закону, Владе не могу људе остављати без државе.

Француски предсједник Франсоа Оланд предложио је сличан закон неколико дана након напада у Паризу, али суочио се са оштром реакцијом, након чега је у марту повукао приједлог.