latinica  ћирилица
25/05/2016 |  15:29 ⇒ 15:49 | Аутор: СРНА

На Тјентишту отворен "Био шпајз" (ФОТО)

У Националном парку "Сутјеска" данас је отворен "био шпајз" у којем туристи, уз сувенире, могу да пазаре домаће прехрамбене традиционалне производе, попут сира, меда, разних џемова и херцеговачка вина.
Био-шпајз - Фото: СРНА
Био-шпајзФото: СРНА

"Био шпајз" се налази испред хотела "Младост" уз магистрални пут Фоча-Гацко.

Вршилац дужности директора Националног парка "Сутјеска" Дејан Павловић рекао је да је ријеч о сертфикованим производима које контролишу надлежне установе.

"Услов је да су производи домаћи, од локалног становништва, и наша врата су отворена свима који имају такве производе. Тренутно у понуди имамо сирева из Требиња, Гацка и са Златног Бора код Фоче, затим мед из Херцеговине, вина из Херцеговине, џемове из Фоче", рекао је Павловић.

У приуству бројних званица, Павловић и начелник општине Фоча Радисав Машић свечано су данас отворили овај објекат.

Предраг Џокић, један од двојице власника фирме "Златни бор", која према старом швајцарском рецепту производи тврди "златни сир", истакао је да је Национални парк "Сутјеска" носилац туризма у општини Фоча и да су радо подржали ову идеју.

 "Овдје је велики проток туриста, поготово странаца и желимо да промовишемо свој производ на овом прелијепом мјесту. Засад је у продаји само 'златни сир', а ускоро очекујемо да за продају буде спреман и наш други сир "златни том", који брже сазријева", рекао је Џокић.

Он је навео да су први купци у "био шпајзу" још прије његовог званичног отварања били туристи из Словеније, оцијенивши да ће "златни сир", али и други производи имати добру прођу.

Џокић је позвао и друге произвођаче органске хране да на овај начин подрже Национални парк и да се уједно се ослоне на његове капацитете