latinica  ћирилица
25/05/2016 |  14:45 | Аутор: Блиц

Генерал Мајкл Роуз: Европа ускоро неће моћи да се брани

Европска унија је озбиљно занемарила оружане снаге и ризикује да своје војнике претвори у цивиле у униформама, изјавио је утицајни британски генерал Мајкл Роуз. Према његовим тврдњама, највећи проблем европских војника данас су европски закони "који ће их учинити неспособним за оно што се на бојном пољу очекује".
Генерал Мајкл Роуз (Фото: Colin McPherson) -
Генерал Мајкл Роуз (Фото: Colin McPherson)

- Према мом мишљењу, европски закони већ су великој мјери су угрозили одбрамбене могућности британске војске. Увођењем европског права у национални правни систем, наши војници су опасности да постану ништа више него цивили у унформама - рекао је Роуз, а пренио британски Телеграф.

Мајкл Роуз тако се прикључио онима који се залажу за излазак Велике Британије из ЕУ, непуних мјесец дана прије реферндума на коме ће се острвљани изјашањавати о том питању.

Они који се залажу за останак, тврде да би останак Британије у ЕУ од велике важности за обезбјеђивање мира у Европи, али Мајкл Роуз такав став сматра "увредом за европске нације".

- Јасно је да је потребна нова дисциплина и нов начин припрема да бисте обучили војника или припадника морнарице за борбу у односу на цивилно окружење - рекао је Роуз.

Мајкл Роуз није једини бивши британски генерал који се залаже за Брегзит, односно излазак Велике Британије из Европске уније. Група од 12 војних команданата који су служили у Ираку, Авганистану и на Фокландским острвима, такође јавно се заложила уа излазак из ЕУ.

Генерал Тим Крос, који је служио и у Ираку, каже да Британија "не треба да веже своју будућност за организацију која константно жонглира између 28 земаља док се полако претвара у праву политичку унију која подразумијева и јединствене оружане снаге, јединствен правни систем, јединствену монету и економску политику".

С друге стране, Мичел Фалон, британски минстар одбране, упозорава да би излазак иу ЕУ једино Русији одговарао и да је глас за излазак из ЕУ "изузетно неодговоран", ако и да би "Путин сасвим сигурно гласао за то".