latinica  ћирилица
25/05/2016 |  13:52 | Аутор: СРНА

Павић: Сазвати свесрпски сабор због пописа

Предсједник Демократског народног савеза Марко Павић изјавио је данас да ова политичка партија предлаже сазивање, условно речено, свесрпског сабора свих странака, политичких субјеката у Републици Српској да о попису становништва заузму заједнички став.
Марко Павић - Фото: РТРС
Марко ПавићФото: РТРС

"Нама је у ДНС-у свеједно да ли ће тај састанак сазвати предсједник Републике, што би за нас било нормално. Може га сазвати било који предсједник странке. Ево и ја сам спреман да га сазовем да бисмо заиста без икаквих оптерећења, сујета и предизборних чарки о овом, за нас врло битном питању, расправљали", рекао је Павић новинарима у Приједору.

Он је навео да треба као узор узети хрватски Сабор.

"Видјели сте како они, без обзира на различите политичке опције, о битним и кључним националним питањима заузимају заједнички став. Сматрам да је ово за нас врло важно питање и да бисмо ми на сличан начин овдје требали заузети такав став", поручио је Павић.

Он је оцијенио да је методологија коју је усвојио директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић погубна за односе у БиХ и да дира у основе Дејтонског мировног споразума, посебно ако се узме у обзир да је ту намјера да се направи на једној страни натполовична већина, па онда да се направи двотрећинска већина на другој страни.

"То угрожава виталне националне интересе српског народа у БиХ", упозорио је Павић.

Он је додао да попис који не одражава реалну слику становника који живе у Приједору и Републици Српској никоме није потребан.