latinica  ћирилица
25/05/2016 |  13:37 ⇒ 16:37 | Аутор: РТРС

Завод за статистику- отворена писма Јукићу и Звиздићу

Републички завод за статистику Републике Српске је дана 25.05.2016. године упутио два званична писма и то Велимиру Јукићу, директору Агенције за статистику БиХ, док је друго писмо упућено предсједавајућем Савјета министара БиХ, господину Денису Звиздићу, као и члановима овог тијела, саопштено је данас из Завода.
Попис - Фото: РТРС
ПописФото: РТРС

Оба ова писма су истовремено упућена релевантним домаћим и страним институцијама и појединцима, те сматрамо да са њиховим садржајем треба упознати јавност, будући да Завод сматра да активности око обраде и резултата пописа треба да буду објективно приказане.

"У писму господину Јукићу изражени су ставови Републичког завода за статистику Републике Српске поводом незаконитог усвајања Јединственог програма обраде података пописа становништва, домаћинстава и станова у Босни и Херцеговини 2013. године. Завод је у наведеном акту указао на бројне материјалне и формалне незаконитости јер је поменути Програм донесен супротно Закону о попису становништва, домаћинстава и станова у Босни и Херцеговини 2013. године. Најважније повреде Закона су сљедеће: директор Агенције за статистику БиХ је „усвојио“ потпуно нов Програм обраде података који је заправо, његов индивидуални акт, јер поменути Програм није претходно разматран на Централном пописном бироу, као највишем пописном тијелу, како то Закон налаже; директор није могао „усвојити“ Програм Одлуком, као што је то учинио, јер се правни акт усваја само гласањем, а по Закону директор Агенције нема овлаштење за „усвајање“ таквог акта; ентитетски заводи нису учествовали у изради Програма, што Закон изричито налаже; за „усвајање“ Програма господин Јукић није имао сагласност ни у самој Агенцији за статистику БиХ, што је неопходност, јер по Закону о попису, Агенција утврђује Програм, а не директор Агенције. Замјеник директора Агенције за статистику БиХ, из реда српског народа, господин Миљан Попић је прије и током самог чина „усвајања“ Програма од стране директора Агенције за статистику упозорио јавност да је Програм незаконит и наводећи и које су конкретне одредбе овим Прогамом прекршене, но господин Јукић је остао при своме незаконитом ставу.

Доношењем Програма, као индивидуалног акта, све одредбе у Закону које се односе на националну заступљеност учесника у попису (пописивачи, инструктори, чланови пописних комисија јединице локалне самоуправе) постале су беспредметне. Спорни Програм директора Агенције предвиђа да се до 01.07.2016. године објави само укупан број становника на свим нивоима власти (држава, ентитети, кантони, општине, Брчко дистрикт БиХ), међутим сви остали коначни резултати пописа који се добијају са пописнице нису Програмом предвиђени за објављивање у наведеном законском року, него до 31. 12. 2016. године, што је, такође, противзаконито.

У својим материјалним одредбама Програм је у свим отвореним питањима, око којих није могао бити постигнут договор, предвидио незаконита рјешења. Кључно је да је грубо прекршен члан 7. Закона о попису (стално настањено становништво), јер је на основу овог Програма господин Јукић лично одредио, што је потврдио и на конференцији за штампу, да ће сва пописана лица у спорним пописницама бити резиденти, иако највећи број тих лица не испуњавају законске услове за статус стално настањеног становника.

Завод је затражио да директор Агенције за статистику своју Одлуку, као незакониту, стави ван снаге.

Предмет писма упућеног Савјету министара БиХ односи се на поменуте незаконитости при доношењу Одлуке о усвајању Јединственог програма обраде података пописа становништва, домаћинстава и станова у Босни и Херцеговини 2013. године и захтјев Савјету министара БиХ за доношење одлуке о стављању ван снаге незаконитог Јединственог програма обраде података пописа становништва, домаћинстава и станова у Босни и Херцеговини 2013. године, као и одлуке директора Агенције за статистику БиХ о „усвајању“ Јединственог програма.

Ово писмо је значајно стога што је Савјет министара БиХ дубоко ангажован у пописним активностима, и то директно путем координатора за попис, који се именује из чланова Савјета министара, с циљем да координишу кључне активности у попису. Тренутно ову функцију врши, министар цивилних послова БиХ, господин Адил Османовић, који је медијима изјавио да ће се залагати да при пописним активностима, у свему буде испоштован Закон о попису.

Завод је упозорио да је спорни Програм са којим нису били упознати ни чланови Савјета министара БиХ незаконит и да се њиме мјењају оригинални одговори на пописницама, те очекује одлуку којом ће се Програм господина Јукића, као незаконит, ставити ван снаге.

Осим наведеног, Савјет министара БиХ је закључио Меморандум о разумијевању са Европском Комисијом и Савјетом Европе о Међународној посматрачкој операцији за попис становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2012/13, на основу којег је ангажована Међународна посматрачка операција пописа у БиХ, на челу са господином Еверерсом. Неке од најважнијих препорука Међународне посматрачке операције, у складу са закљученим Меморандумом, господин Питер Еверерс, предсједавајући УО ИМО, је давао кроз писма која су упућивана директно предсједавајућим Савјета министара БиХ, господину Вјекославу Беванди и господину Денису Звиздићу, а и статистичким институцијама, притом позивајући Савјет министара БиХ и статистичке институције да примјене препоруке без одлагања. Циљ Меморандума је да се верификује фер и непристрасно пописивање, као и да се изгради повјерење у попис. Потписивањем овог Меморандума Савјет министара БиХ потврђује да су предузети сви кораци да се обезбиједи политичка сагласност и прихватање овог Меморандума од стране свих релевантних политичких актера и свих нивоа власти у БиХ.

Тренутна ситуација је таква да је повјерење у попис због незаконитих поступака директора Јукића, на које указујемо, јако упитно. Наиме, Влада Републике Српске је на 74. сједници од 20.05.2016. године донијела закључак да је Јединствени програм за обраду пописне грађе пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године, којег је 18. маја 2016. године одлуком усвојио директор Агенције за статистику БиХ, у супротности са Законом о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године, те га, као таквог, не прихвата и захтијева да се стави ван снаге.

Законом о управи, Законом о министарствима и другим органима управе Босне и Херцеговине, као Пословником о раду Савјета министара БиХ, регулисане су надлежности Савјета министара БиХ у односу на Агенцију за статистику БиХ и њеног директора, који су одговорни Савјету министара за свој рад, којег морају да обављају по Уставу и закону. Осим што бира и поставља директора Агенције, Савјет министара може, у оквиру својих надлежности, отворити расправу о раду и одговорности органа управе и утврдити начин испитивања стања у области њихове надлежности и покренути поступак за смјењивање руководиоца и замјеника руководиоца органа управе. С обзиром на ове надлежности Савјета министара БиХ, Завод очекује да, по овом изузетно важном питању, Савјет министара БиХ покрене наведене активности у циљу стављања ван снаге спорне Одлука. Стављање ван снаге поменутог Програма захтјева и Влада Републике Српске и замјеник директора Агенције, из реда српског народа, који је такође упутио писмо релевантним институцијама и директору Агенције са наведеним захтјевом.

Завод и овим саопштењем, благовремено упозорава да резултати Пописа, који су донесени противно Закону, ван законског рока и који се заснивају на незаконитом Програму обраде података, не могу бити валидни.

Завод такође саопштава да у складу са чланом 22. Закона о попису јединствена база података, која се сатоји од свих прикупљених и обрађених података, власништво све три статистичке институције, што конкретно значи да ниједна од три статистичке институције нема искључиво право да располаже пописним подацима".