latinica  ћирилица
25/05/2016 |  09:51 ⇒ 09:56 | Аутор: РТРС

Хрватска: У Сабору довољно руку за неповјерење Карамарку?

Медији у Хрватској пишу да се ситуација око првог потпредсједника Владе и шефа ХДЗ-а Томислава Карамарка све се више компликује, прогнозирајући истовремено да он неће избјећи смјену.

Пребројавају се гласови у Сабору за и против њега, па према посљедњим  процјенама , уз четири посланика МОСТ-а појавио се и пети. Управо тај је превага приликом изгласавања неповјерења. 

За  изгласавање неповјерења Карамарку потребно је 76 руку, а већ неко вријеме спомиње се пет кључних мостоваца, оцјењује Јутарњи. Упућени наводе, да ће, уколико се Карамарку изгласа неповјерење, доћи до потреса и у Влади и у странци.

- У том случају слиједе нови избори. Не вјерујем да би у обзир дошла могућност да на то мјесто првог потпредсједника дође неко други из ХДЗ-а - оцјењују о тој странци. Дио чланова врха ХДЗ-а, близак Карамарку, међутим, тврди да нема никакве драме.

- До изгласавања има још неколико недјеља и још се може се свашта промијенити.

А хоће ли Карамарко опстати или не, и даље највише зависи од политичког става Моста. Међу неопходних 76 руку да се изгласа неповјерење Карамарку , уз СДП, могла би бити три ИДС-ова, два посланика СДСС-а, два из ХРИД-а и ХДССБ-а, као и  Стипе Петрина, Радимир Чачић, Шандор Јухас, Вељко Кајтази и Иван Вилибор Синчић из Живог зида. У том случају недостаје пет мостоваца, а осим Мире Буља, за сада је познато да првог потпредсједника Владе неће подржати ни Маро Кристић. Неки претпостављају да би им се могао придружити и Иван Ковачић, а ко би могла бити преостала два, за сада се само нагађа, пишу хрватски медији.