latinica  ћирилица
25/05/2016 |  09:37 | Аутор: СРНА

Лавров: Остајемо главни енергетски партнери Уније

Русија ће у блиској будућности остати главни енергетски партнер ЕУ, рекао је руски министар спољних послова у интервјуу мађарском листу "Мађар немзет".
Сергеј Лавров (фото: © Sputnik/ Grigoriy Sisoev) -
Сергеј Лавров (фото: © Sputnik/ Grigoriy Sisoev)

Лавров је рекао да вјерује да Русија и ЕУ "могу да превазиђу садашњи негативни тренд и крену путем одрживог јачања сарадње".

"Полазимо од чињенице да нема разумне алтернативе узајамно корисном партнерству између Русије и ЕУ. Сувише смо повезани географски, економски, историјски и у људском смислу", рекао је Лавров, а преноси ТАСС.

Он је додао да је у заједничком интересу Москве и Брисела да се продуби сарадња у области одговора на нове пријетње и изазове, као и у областима примјене закона, науци и култури.

Лавров је рекао да то не може да се постигне "без одустајања од логике конфронтације и ограничавања, без дијалога на принципима истинске равноправности и реалног схватања узајамних интереса".

Руски министар је рекао да стање не може бити уобичајено када се Москви диктирају услови сарадње и када се не уважавају интереси Русије.

Лавров је додао је у узајамном интересу двије стране да се изгради економска и хуманитарна сарадња од Атлантика до Пацифика на основу равноправности и безбједности.