latinica  ћирилица
25/05/2016 |  09:24 | Аутор: Политика

Европол упозорава на могућност терористичких напада

Осим кампова ИД за увјежбавање у Сирији, постоје и мањи кампови у ЕУ и у балканским државама.
Европол - полиција ЕУ - Фото: илустрација
Европол - полиција ЕУФото: илустрација

Европол у свом годишњем извјештају упозорава да терористи пуне тајна складишта експлозивом за напад на ЕУ и да је осим терориста који се позивају на ислам, све већи број и десних екстремиста због избјеглица. „Терористички напад и даље остаје главна пријетња националној безбједности земаља чланица ЕУ”, изјавио је шеф противтерористичког центра Европола Мануел Наварете Паниагуа, представљајући годишњи извјештај.

„Сви подаци говоре да ће ИД или терористичке групе инспирисане Исламском државом или неком другом терористичком групом поново извести нападе негдје у Европи, а посебно у Француској, и то с намјером изазивања тешких посљедица и бројних жртава међу цивилном популацијом”, навео је он, преноси Јутарњи лист. Европол упозорава да су терористичке групе промијениле тактику, да сада дјелују глобално, и да зоне у којима се одвијају сукоби служе као мјеста за увјежбавање, припрему и координирање напада, што их сада чини опаснијима. Европол наглашава да постоје сумње како такви кампови за увјежбавање терориста постоје и на западном Балкану.

„Осим кампова за увјежбавање у Сирији, постоје исто тако и мањи кампови у ЕУ и у балканским државама. Вјежбе за преживљавање служе инструкторима ИС за тестирање способности и одлучности потенцијалних чланова. Спортске активности се користе за тестирање борбене способности и отпорност на тактике испитивања”, наводи се у извјештају, преноси Јутарњи лист. Ријеч је о новој пријетњи уз постојећу опасност од напада усамљених особа која није нестала, каже се у извјештају.

„Имамо информације пристигле од земаља чланица које наводе да терористичке групе настоје да успоставе велика тајна складишта експлозива на тлу ЕУ којим би извели спектакуларан напад”, рекао је Паниагуа.