latinica  ћирилица
25/05/2016 |  08:32 | Аутор: СРНА

Кубанске власти легализовале приватне послове

Власти Кубе објавиле су да су легализовале пословање малих и средњих приватних предузећа, што је нова фаза реформи које се спроводе од када је предсједник Раул Кастро преузео управљање земљом од свог брата Фидела 2008. године.
Кубанска застава (фото:glasamerike) -
Кубанска застава (фото:glasamerike)

Раул Кастро пкушава да подстакне раст слабе кубанске економије, али је суочен са отпором лидера Комунистичке партије Кубе.

Захваљаујући обнављању односа са САД прошле године, Куба је почела процес отварања за стране инвеститоре. Власти тренутно дозвољавају самозапошљавање у неколико стотина радних категорија, од ресторана до фризерског посла.

Нова реформа објављена је у документу на 32 странице, у којем се износи детаљан план економског развоја, који је одобрио Конгрес, пренио је Би-Би-Си.

Није прецизирано какав ће статус имати приватна предузећа, нити да ли ће имати права увоза средстава или извоза производа.

Аналитичари сматрају да је ова промјена знак да власти признају да ће приватно предузетништво имати значајну улогу у будућности, али да би главна средства производње и даље могла да остану у рукама државе.