latinica  ћирилица
24/05/2016 |  15:42 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

У Дневнику 2: Џаферовић знао за терористичке активности "Ел Муџахедина"

У Дневнику 2 објављујемо нове документе, извјештаје и телефонске транскрипте из којих се види да је Шефик Џаферовић, ратни начелник Центра служби безбједности Зеница био обавијештен о терористичким активностима припадника злогласне јединице тзв. Армије БиХ Одреда "Ел Муџахедин".
Терористичке ћелије у БиХ - Фото: РТРС
Терористичке ћелије у БиХФото: РТРС

У документима, који су у посједу наше телевизије се види да је Џаферовић знао када ће и како бити извршена брутална убиства египатских генерала, припадника Умпрофора и западних хуманитарних организација, те српских војника на Возућој.

Из Џаферовићевих забиљешки јасно се види да је његова служба кроз оперативно-обавјештајну операцију "Киншаса" стално прислушкивала муџахедине, вршила скривене претресе возила, издавала средства за ухођење, те њихово праћење и надзирање. Захваљујући овој операцији, Џаферовић је све вријеме знао о планираним убиствима и организовању снимања тих убистава од 11. септембра до 14. децембра 1995. године. Шокантан је податак, да су убиства настављена и 20 дана након потписивања Дејтонског мировног споразума.

У свом извјештају о безбједносној ситуацији у Зеници, Џаферовић наводи да низ почињених кривичних дијела има елементе терористичких активности, а лица чија се имена наводе су држављани земаља Блиског Истока.

У званичном документу тзв. Армије БиХ, видљиво је да је Џаферовић обавијештен о премјештању десет припадника његове Службе безбједности у одред "Ел Муџахедин".

Више у Дневнику 2, у 19.30!

У Дневнику још гледајте:

Српски посланици прегласани у Сарајеву – СНСД тражио од представника Српске у заједничким органима да не учествују у доношењу одлука. СДС одбио!

Скандалозно – Младен Босић затражио од Комисије за надзор Обавјештајно-безбједносне агенције да испита наводе који су, како тврди, изнесени на РТРС-у! Да ли ће се у Парламентарној скупштини, без икакве надлежности, расправљати о јавном сервису Републике Српске?

Додик открио – Бореновићу нуђен улазак у Владу, Чавићу директорско мјесто!

Мофас из Источног Сарајева примјер успјешне приватизације – на помолу нови послови, радници задовољни.