latinica  ћирилица
17/05/2016 |  09:44 | Аутор: СРНА

Азербејџански војник погинуо у региону Нагорно-Карабаха

Азербејџански војник погинуо је данас недалеко од отцијепљеног региона Нагорно-Карабах усљед кршења споразума о прекиду ватре, саопштило је азербејџанско Министарство одбране.Нагорно-Карабах је раније објавио да је један његов војник погинуо иза поноћи, када је отворена ватра са азербејџанске стране.
Сукоб у Нагорно-Карабаху (фото: almasdarnews.com) -
Сукоб у Нагорно-Карабаху (фото: almasdarnews.com)

Тај инцидент догодио се у вријеме када су предсједници Јерменије и Азербејџана у Бечу постигли договор о прекиду ватре и мирном рјешавању конфликта у овом региону.

Двојица лидера договорила су се да ће утврдити вријеме и мјесто сљедећег састанка у јуну и да ОЕБС треба да састави план о надгледању прекида ватре у Нагорно-Карабаху, наводи се у заједничком саопштењу САД, Француске и Русије.

Сусрет у Бечу био је први састанак јерменијског предсједника Сержа Сарксјана и азербејџанског лидера Илхама Алијева од када су прошлог мјесеца обновљени сукоби између снага Азербејџана и Нагорно-Карабаха.

У кршајима је погинуло неколико десетина људи, а односи између двије земље пали су на најнижи ниво у посљедињх неколико година.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је послије састанка у Бечу да сматра да на обје стране постоји жеља за компромисом и да је Русија спремна да учини све што може ради постизања прихватљивог договора, пренијела је агенција РИА.

Амерички државни скретар Џон Кери, који је дошао у Бечи ради разговора о Сирији и Либији, састао се одвојено са лидерима Јерменије и Азербејџана.