latinica  ћирилица
12/05/2016 |  19:48 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Опозиција мора наћи нову руту за 14. мај (ВИДЕО)

Посљедње припреме пред суботње протесте не иду на руку опозицији. МУП Републике Српске уручио им је рјешење према коме ће до сутра морати да смисле путању којом ће се кретати, а која се неће поклапати са путањом оних који дођу на митинг владајућих странака. Незадовољни су одлуком, али од протеста не одустају.
Бањалука - Савез за промјене - МУП Републике Српске - Фото: СРНА
Бањалука - Савез за промјене - МУП Републике СрпскеФото: СРНА

Владајуће странке предвиђају да ће их на митингу подржати око 30 хиљада људи. Из опозиције за сада рачунају на 10 хиљада људи који ће у суботу стићи у Бањалуку. Ионако узаврелу атмосферу између два табора запалила је изјава Младена Босића о доласку екстремистичких група из Србије.

МУП Српске донио је одлуку да опозиција неће моћи да се креће рутом коју је замислила на протестима у суботу, од парка "Младен Стојановић" до Трга Крајине у Бањалуци. Добили су дозволу да се окупе у парку како је и планирано, али ће до сутра морати да смисле нову путању.

Атмосферу је додатно подгријао Младен Босић рекавши да има сазнања да из Србије у суботу стижу екстремистичке групе. Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић рекао је да има иста сазнања, али није именовао ни групе, ни кога долазе да подрже. У остатку опозиције кажу да не знају о коме је Босић говорио.

Дилему је ријешио Адам Шукало, а огласили су се и они које је прозвао. Шукало је рекао да је ријеч о Заветницима.

Из организације Заветници поручују:"Једина екстремистичка група коју ми као такву препознајемо је СЗП, који питање доласка на власт ставља изнад интереса Републике Српске". Наводе да из савеза отворено позивају на државни удар и да се користи различитим манипулативним методама.

И опозиција и власт пред суботње сучељавање позивају грађане да на миран и демократски начин искажу своје ставове. Предсједник Српске Милорад Додик рекао је да ће субота бити миран дан и да ништа неће дестабилизовати Републику Српску. Осврнуо се на Босићево предвиђање о доласку екстремиста из Србије.

- Он даје право и легитимитет многим тврдњама које су се  раније чуле у Сарајеву, да само из Србије долазе разне екстремистичке групе и упућују екстремистичке пријетње. У сваком случају мислим да треба смирити све. Босић мора да демантује ту причу - каже Додик.

Потпредсједник СНСД Небојша Радмановић упитао је ко је још рекао било гдје у свијету да екстремисти из Србије долазе било гдје, осим Младена Босића? "Европа и сав свијет зна да екстремисти не долазе из Србије и да тамо не живе", истакао је он.

Из ДНС-а негирају приче које долазе из опозиције да неће учествовати на митингу. Апеловали су на све који дођу у суботу да подрже било коју страну, да то ураде на миран начин. Из Изворне Српске позивају и владајуће странке и опозицију да откажу протест и митинг, јер се, како кажу власт не брани и не стиче на улици.