latinica  ћирилица
02/05/2016 |  16:18 | Аутор: Б92

Отац биткоина разоткривен: Оставите ме на миру

Аустралијски предузетник Крејг Рајт објавио је да је он творац биткоина и своју тврдњу поткријепио валидном документацијом, преноси Би-Би-Си.

Како је рекао, "то није био његов избор" и приморан је то да уради, упркос својим жељама.

Његовим признањем стављена је тачка на нагађање о томе ко је измислио ову криптовалуту и коначно је свијету познат прави идентитет мистериозног "Сатошија Накомота".

Врајт је приложио и техничку документацију да би доказао да је он "отац" бтикоина, контактирао је Би-Би-Си, Економист ГQ, а истакнути чланови Биткоин заједнице потврдили су његове тврдње.

Подсјетимо, раније је овај пословни човјек и довођен у везу с биткоином, чак је након писања америчких медија прошле године, полиција претресла његов стан, али није доказано тада да је имао везе с бикоином.

"Нисам урадио ово зато што сам то желио, ово није био мој избор. Стварно не желим да будем заштитно лице биткоина. Желим само да радим, желим само да наставим да се бавим оним што желим. Не желим новац, не желим славу, ни дивљење. Желим да ме сви оставе на миру", рекао је он

Вјерује се да је "Сатоши Накамото" од настанка биткоина прикупио око милион ове валуте, тренутне вриједности од око 450 милиона долара.

Новинари су Рајта довели у везу с биткоином прошле године на једној конференцији која је била о биткоину, а на којој се Рајт представио као истраживач. Међутим, његова истраживања нису била никоме позната. Након краћег разговора, наслутили су да управо он стоји иза псеудонима Накамото. Касније су откривени неки његови записи и мејилови, али до данас није било његовов признања.

Ипак, неки медији попут Економиста скептични су око ове вијести и сумњају да је Рајт заиста измислио биткоин.

"Рајт може бити Накомото, али и даље остају отворена важна питања. Наш закључак је да никада неће бити до краја утврђено ко је прави творац биткоина", пише данас Економист и додаје да је постао много већи од Накомата.