latinica  ћирилица
30/04/2016 |  19:40 ⇒ 20:51 | Аутор: РТРС

Алуминин суви хидрат тражен на тржишту (ВИДЕО)

Након што је приходе од продаје повећала за 19 одсто, зворничка Алумина проширила је и производни асортиман.
Алумина: Нови производи на тржишту - Фото: РТРС
Алумина: Нови производи на тржиштуФото: РТРС

У Алумини нови производ - суви хидрат, четврти у посљедње двије године. Намијењен је иностраном тржишту, а прве количине већ су испоручене европским купцима.

Пројекат увођења новог производа трајао је пола године, а искључиво су били ангажовани стручњаци из Алумине. Концепт је јасан, што мања наслоњеност на металуршку глиницу, ради мање зависности од производа чија је цијена везана за цијену алуминијума, која је најнижа у посљедњих седам година.

Радислав Филиповић, директор маркетинга компаније, наводи да оријентација на друго подручје примјене Алумининих  производа доноси стабилност, те да су металуршку глиницу свели на око 25 одсто од укупне количине производа.

Суви хидрат има примјену у хемијској индустрији, производњи керамичких материјала и у области специјалних врста хидрата, а прве количине већ су испоручене купцима из Италије и Швајцарске.

Филиповић је потврдио да су инострани купци похвалили квалитет сувог хидрата, те истакао да развијањем нових производа компанија стиче већу стабилност и бољу профитабилност.

Капацитет линије за производњу је 100 тона на дан, а у компанији очекују да ће ове године произвести и на тржиште пласирати од 10 до 15 хиљада тона сувог хидрата.

Инжењер Владимир Дамјановић каже да ове године планирају другу фазу пројекта која обухвата класификацију сувог хидрата што ће омогућити пласман нових производа у области производње хидрата.

Осим проширења производног асортимана и освајања тржишта, нови производи утицаће и на потребу за радном снагом, што ће омогућити запошљавање неколико стотина људи.