latinica  ћирилица
30/04/2016 |  16:47 ⇒ 22:10 | Аутор: Агенције

Багдад- Демонстранти опљачкали парламент (ФОТО)

Неколико хиљада демонстраната упало је данас у добро утврђену Зелену зону у Багдаду, у којој се налазе најважније владине институције и стране амбасаде, а неколико њих опљачкало је зграду парламента након што посланици нису гласали за нови кабинет министара, преноси АФП.

Демонстранти у Ираку, од којих су већина присталице шиитског муслиманског свештеника Муктаде ал Садра, почели су да напуштају зграду парламента, у коју су упали раније данас, јавио је фотофраф АФП-а.

Припадници групе Сараја ал Салам наредили су демонстрантима да напусте комплекс, шест сати након што су упали у добро утврђену Зелену зону.

Ирачке безбједносне снаге раније данас су испалиле сузавац и метке у ваздух како би зауставиле додатне присталице шиитског муслиманског свештеника да уђу у Зелену зону. Специјалне јединице и предсједничка гарда покушале су да онемогуће демонстранте да пређу мост у близини америчке амбасаде.

Могерини осудила протесте и упад у ирачки парламент

Висока представница ЕУ за спољну и безбједносну политику Федерика Могерини изјавила је да упад демонстраната у ирачки парламент и насилни протести у Багдаду ризикују да додатно дестабилизују већ "напету ситуацију".

- Изгледа као намјерно нарушавање демократског процеса. Брз повратак реда је у интересу ирачког народа, који предуго пати због недостатка стабилности у својој земљи, а у интересу је и цијелог региона, суоченог са бројним пријетњама - рекла је она.

Могерини је додала да је Брисел подржао напоре ирачког премијера Хајдер ал-Абадија да се ријеши "политичког застоја" и позвала посланике и јавност да их подрже, а не ометају.

У Багдаду је проглашено ванредно стање након што је више стотина демонстраната упало у ирачки парламент, незадовољни јер посланици нису изгласали нову владу.

Новинар француске агенције наводи да је хиљаде огорчених демонстраната ушло у забрањену зону, од којих је неколико њих почело да пљачка зграду парламента. Према ријечима очевидаца, више стотина присталица шиитског муслиманског свештеника Муктада ел Садра упало је у Зелену зону, а поједини су ушли и у зграду парламента.

Демонстранти, који су се окупили испред добро утврђене зоне, прешли су мост на ријеци Тигар узвикујући:"Бјежите, кукавице!", мислећи на посланике који су напуштали зграду парламента.

Према информацијама телевизије Ал Џазира, међу посланицима има и повријеђених.

Демонстранти ушли у Зелену зону у Багдаду (ФОТО:© AFP 2016/ HAIDAR MOHAMMED ALI)

УН и четири западне амбасаде, које су смјештене унутар Зелене зоне, саопштиле су да су комплекси затворени за јавност, чиме су негирани извјештаји локалних медија да је особље евакуисано.

Садрове присталице, чији борци контролишу дијелове Багдада и помагали су у одбрани престонице од Исламске државе протествују већ неколико седмица, чиме су одговорили на позив свог лидера да изложе притиску премијера Хајдера ал Абадија да испуни обећања о реформи Владе.

Политичке партије пружају отпор Абадијевим напорима да замијени неколико министара са технократама ради борбе против корупције.