latinica  ћирилица
30/04/2016 |  16:03 | Аутор: СРНА

ЕУ: Продужење граничних контрола до новембра?

Њемачка ће затражити од Европске комисије да и након 12. маја продужи привремене граничне контроле унутар Шенгенске зоне, рекао је данас њемачки министар унутрашњих послова Томас де Мејцер.

Неколико чланица ЕУ, међу којим и Њемачка, увеле су привремене граничне контроле ради бољег увида или обустављања рекордног прилива миграната.

Њемачка је прошле године примила више од милион миграната, али је њихов број постепено смањен након што је контроле увела Аустрија и још неколико земаља дуж балканске руте из Грчке.

"Иако се ситуација са избјеглицама смирила на интерним границама дуж западнобалканске руте, са забринутошћу посматрамо развој дешавања на спољним границама ЕУ", наводи у саопштењу Де Мејцер.

Он најављује да ће Берлин затражити од Европске комисије да дозволи продужење пограничних контрола и након 12. маја када истиче правна основа за тренутну мјеру.

Он је нагласио да је захтјев заједничка иницијатива Њемачке, Француске, Аустрије, Белгије, Данске и Шведске и да ће писмо бити послато у Брисел у понедјељак 2. маја.

Извор из Европске комисије рекао је да је Брисел за то да се омогући продужење граничних контрола до новембра.