latinica  ћирилица
30/04/2016 |  11:31 | Аутор: Независне

Русија запријетила: Ако Финска уђе у НАТО, слиједи војни одговор

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да балтичке земље нису показале никакаву захвалност према Москви која им је "дозволила да мирно оду" послије распада Совјетског Савеза.
Сергеј Лавров (фото: © Sputnik) -
Сергеј Лавров (фото: © Sputnik)

Лавров је у интервјуу за шведски лист Дагенс Нyхетер истакао примјер Литваније као "најагресивније и највише непријатељски расположене земље према Русији", која "гура НАТО у антируском правцу".

Руски министар је рекао да су му његове колеге у НАТО-у једном приликом рекле да ће се Естонија, Латвија и Литванија "смирити" кад уђу у Алијансу, што су учиниле 2004. године.

- Те земље су се прикључиле НАТО-у, али се нису смириле, посебно није наш литвански комшија, додао је Лавров.

Шеф литванске дипломатије Линас Линкевичијус оцијенио је изјаву Лаврова као "чисту пропаганду" и да његова земља "није русофобина", већ прави разлику између Русије и Кремља, односно политичара који воде ту земљу наводећи да се за Литванију прије може рећи да је "фобична према Кремљу".

Лавров је упозорио и војно неутралне сусједне земље да ће Русија "војно одговорити", ако се те земље буду прикључиле НАТО-у.

Послије те изјаве огласио се тим финских стручњака, који је упозорио владу у Хелсинкију да се може очекивати "жестока реакција" Русије ако би, сада неутрална Финска, одлучила да се прикључи НАТО-у.

- Тешко је предвидјети које би контра мјере та земља (Русија) предузела", навео је фински тим стручњака. Финска и Шведска продубиле су посљедних година партнерство с НАТО-ом али ниједна земља није тражила чланство, дјелимично и због забринутости од руске реакције.