latinica  ћирилица
30/04/2016 |  11:04 | Аутор: СРНА

Меркелова и Kамерон против процеса избора шеф Eвропске комисије

Неколико влада земаља чланица ЕУ на челу са њемачким канцеларом Ангелом Меркел и британским премијером Дејвидом Камероном желе да избјегну могуће понављање процеса, уведеног 2014. године, према којем Европски парламент бира предсједника Европске комисије, пише њемачки дневник "Зидојче цајтунг".
Камерон и Меркел - Фото: The Telegraph
Камерон и МеркелФото: The Telegraph


Прије двије године, први пут је свака од политичких партија у Европском парламенту могла да номинује водећег кандидата за предсједништво Европске комисије, и то је постало познато као процес "Шпицкандидатен".

Посланичке групе сагласиле су се да ће одобрити кандидата којег изабере странка са највише мјеста освојених на европским парламентарним изборима и то је био случај са Партијом европског народа Жан-Клод Јункера.

Према Лисабонском уговору, национални лидери предлажи предсједника Европског комисија што треба да одобри Европски парламент, узимајући у обзир резултате европских парламентарних избора.

Међутим, шефови влада и држава желе да обуставе процес "Шпицкандидатен" за будуће изборе.

Тај приједлог изнијели су прошле године посланици Европског парламента Јо Лејнен и Данута Хубнрт.

"Зидојче цајтунг" пише, позивајући се на интерни извјештај холандског предсједништва ЕУ, да су све, осим једне чланице европског блока, жељеле да блокирају тај процес.

Чланице ЕУ већ дуго се противе томе да Европски парламент бира предсједника Европске комисије и више се залажу за систем постизања сагласности на самитима ЕУ иза затворених врата.

Армин Махмер, портпарол предсједника Европског парламента Мартина Шулца, изјавио је да је једна ствар јасна, а да је да ће наредног предсједника Европске комисије гласањем изабрати европски посланици.