latinica  ћирилица
30/04/2016 |  10:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Адидасу скочила продаја 22 одсто

Њемачки произвођац спортске одјеће и опреме, Адидас, забиљежио је раст продаје од 22 одсто у првом кварталу текуће године.
"Адидас" - Фото: Getty Images
"Адидас"Фото: Getty Images

Компанија је подигла прогнозу пословних резултата за цијелу 2016. годину по други пут у мање од три мјесеца уочи јунског Европског шампионата у фудбалу.

Приход од продаје је у посматраном тромјесечју, прилагођен ефектима девизног курса, достигао 4,8 милијарди евра (5,4 милијарди долара), преноси агенција Франс прес.

Оперативни профит је скочио 35 процената на 490 милиона евра, а нето добит је повећана за 38 одсто на 350 милиона евра, саопштио је Адидас, додајући да ће детаљан извјештај о резултатима свог првог тромјесечја објавити 4. маја.

Компанија, која ће промјенити генералног директора касније ове године, навела је у саопштењу да је "у свијетлу снажног узлета њеног бренда, који се огледа у бољим пословним резултатима од очекиваних, група подигла и прогнозе својих финансијских изгледа за цијелу 2016.".

"Управа сада предвиђа раст продаје по стопи од око 15 одсто у 2016", када се у обзир узму ефекти промјена валутних курсева. Адидас је претходно рачунао на раст између 10 и 12 одсто, наводи се у саопштењу.

Као резултат тога, група такође очекује да ће се нето приход из пословања повећати између 15 и 18 одсто, у односу на раније прогнозираних 10 до 12 процената.

Непосредно по објави саопштења, акције Адидаса су постале добитник дана на Франкфуртској берзи, узлетевши за више од 9,0 процената, наводи француска агенција.