latinica  ћирилица
30/04/2016 |  09:38 ⇒ 09:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Мерцедес улаже 580 мил. евра у комшилук

Њемачки аутомобилски гигант Дајмлер планира да инвестира додатних 580 милиона евра (660 милиона долара) у своју фабрику Мерцедес-Бенц у Мађарској.
Мерцедес Бенц - Фото: АП
Мерцедес БенцФото: АП

У тој фабрици правиће нову генерацију компактних аутомобила.

"Фабрика Мерцедес-Бенц у Кечкемету ће производити нову генерацију малих аутомобила истоименог бренда", навео је Дајмлер у саопштењу, а преноси агенција АФП.

Како се прецизира, Дајмлер ће до 2018. године уложити око 580 милиона евра у технолошки развој и проширење погона, који се налази око 70 километара јужно од Будимпеште.

"Ова инвестиција је јасан знак наше привржености том мјесту, и она обезбјеђује добре изгледе за будуће запошљавање у Кечкемету", рекао је менаџер задужен за пословање у мађарском огранку Мерцедес-Бенца, Кристијан Волф.

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто је оцијенио да са овим инвестиционим програмом "односи измећу Мерцедеса и Мађарске добијају сасвим нову димензију".

Фабрика у Кечкемету запошљава више од 4.000 људи и произвела је око 180.000 возила у 2015. години.

Мерцедес-Бенз Б класе је био први модел који је изашао са производних трака у Кечкемету 2013, а послије њега је наредне године дошао модел компакт ЦЛА купе са четворо врата, као и ЦЛА "шутинг брејк" у 2015.

Фабрика је почела с радом 2012. години, а Дајмлер је у њу уложио до сада око милијарду евра, наводи француска агенција.