latinica  ћирилица
29/04/2016 |  17:19 | Аутор: СРНА

АФП: НДХ као претеча данашње Хрватске

Иако је усташка Независна Држава Хрватска била нацистичка марионета у којој је убијено стотине хиљада Срба, Јевреја, Рома и осталих, њени модерни симпатизери виде је као претечу данашње Хрватске, пише угледна француска агенција АФП.
У центру Карловца застава са грбом НДХ   (Фото: KAportal) -
У центру Карловца застава са грбом НДХ (Фото: KAportal)

У чланку, који је током дана пренио велики број свјетских медија, АФП наводи посљедњи примјер комеморације у Јасеновцу, за коју кажу да су је бојкотовали "бијесни Јевреји, етнички Срби и антифашистичке групе".

"Бојкот је био храбра и исправна одлука у сјенци пораста неонацистичке усташке носталгије која се шири Хрватском", цитира позната агенција ријечи Ефраима Зурофа из израелског Центра "Симон Визентал".

АФП упозорава да је у Хрватској на сцени носталгија за нацистичком прошлошћу, презирање националних мањина и притисак на медије, а хрватски активисти кажу да је нетолеранција у алармантном порасту од доласка нове конзервативне владе.

Историчар Твртко Јаковина рекао је за АФП да је одавно присутно умањивање и релативизација усташких злочина, али је "сада пенетрирало у кабинет министра и у медије".

У контексту политике, АФП помиње министра културе Златка Хасанбеговића назвавши га "наводним симпатизером усташа".

"Нови документарац о логору Јасеновац, који су Јевреји назвали покушајем ревизије мрачне прошлости, хваљен је од Хасанбеговића као најбољи начин за освјетљавање контроверзних дијелова хрватске историје", пише АФП.

Међународна новинска агенција са сједиштем у Паризу у чланку се присјетила и фудбалске утакмице у Осијеку против Израела на којој су хрватски "навијачи" скандирали усташки поздрав "За дом спремни".

У том контексту, АФП спомиње премијера Хрватске Тихомира Орешковића који је "критикован јер није реаговао на усташки поздрав".

"Дан послије, влада је осудила симболе тоталитарних режима али се није оградила појединачно од усташа", пише АФП.

Предсједник загребачке Јеврејске општине Огњен Краус каже за АФП да држава једноставно не чини ништа и не жели ништа ни учинити да би зауставила успон крајње деснице, пренио је портал "Индекс".

"Коначно су и предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић и премијер Орешковић осудили усташке злочине након што им је у посјету дошао специјални изасланик САД за питања Холокауста", наводи се у чланку.