latinica  ћирилица
29/04/2016 |  12:54 | Аутор: СРНА

Сиријска војска планира офанзиву на Раку и Деир ал Зор

Сиријска војска, уз подршку руске авијације, планира офанзиву на Раку, који важи за главни град Исламске државе, и Деир ал Зор, велико исламистичко упориште, саопштио је данас руски амбасадор у УН Алексеј Бородавкин.
Рака, Сирија (фото: Expressen) -
Рака, Сирија (фото: Expressen)

Бородавкин, који је стални представник Русије у другим међународним организацијама у Женеви, изјавио је да је неопходно наставити борбу против Исламске државе и других терористичких група, као што је Нусра фронт.

- То је оно што сиријска војска ради, уз подршку руског ваздухопловства. Као резултат ових акција, сиријска војска вратила је Палмиру и сада планира да покрене офанзиву на Деир ал Зор и Раку. У Алепу и неколико других мјеста воде се борбе против група као што је Нусра фронт - изјавио је Бородавкин за РИА "Новости".

Деир ал Зор се налази на сјевероистоку Сирије и већ мјесецима је под контролом исламиста. Овај град представља важно терористичко упориште, због бројних нафтних поља која се налазе у његовој близини.

Министарство одбране Русије објавило је у јануару да је на овом, стратешки важном подручју, распоређено 2.000 бораца Исламске државе.