latinica  ћирилица
29/04/2016 |  10:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Цијене нафте посустале у Азији

Цијене нафте су посустале данас у трговању у Азији, послије перманентног раста до нових највиших нивоа ове седмице на који је утицало слабљење америчког долара.

Америчка "лака" нафта WTI за испоруке у јуну склизнула је наниже за један цент на 46,02 долара по барелу, док је сјеверноморска сирова нафта "брент", такође за јунске испоруке, појефтинила за три цента на 48,11 долара, извјештава агенција Франс прес.

Колико јуче, нафта типа "брент" је коштала 48,14 долара по барелу, што је највиша цијена од новембра прошле године, док се WTI нафта трговала за 46,03 долара за барел, на рекодном цјеновном нивоу у овој години.

Америчке Федералне резерве су задржале каматне стопе на истом нивоу послије састанка о монетаној политици одржаног у сриједу, сигнализирајући да нема журбе у погледу повећања стопа.

Долар је дан касније пао за око 3,0 одсто у односу на јапански јен, након што је Банка Јапана разочарала тржишта одложивши доношење додатних стимулативних мјера за подстицање посрнуле привреде.

Будући да су цијене "црног злата" порасле до нивоа близу 50 долара, могуће је да амерички произвођачи нафте из шкриљаца поново наставе са бушењен, чиме би опет подигли ниво производње, каже Алекс Виџаја, виши комерцијалиста у компанији Си-Ем-Си Маркетс из Сингапура.

- Према ономе што сам схватио, рентабилност производње нафте из шкриљаца је на цијени између 50 до 60 долара по барелу, тако да они сада послују с губитком. Уз раст цијена и њихово обнављање производње, видјећемо да ли ће тражња моћи да сустигне понуду - рекао је Виџаја.