latinica  ћирилица
28/04/2016 |  19:58 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

"Парламент БиХ да се изjасни о новом моделу наплате РТВ таксе" (ВИДЕО)

Управни одбор Јавног РТВ система и укључујућа три јавна сервиса од Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине очекује да се најскорије изјасни о новом моделу наплате РТВ таксе путем тзв. медијског пореза.
Телевизор (Фото: blog.viacom.com) -
Телевизор (Фото: blog.viacom.com)

Истовремено осим законског дјеловања у погледу система дигитализације, од Регулаторне агенције за комуникације, Одбор очекује Одлуку привременог карактера са додатном минутажом за маркетинг.

Након вишемјесечних парламентарних акробација, крајње је вријеме да се највише законодавно тијело у БиХ изјасни да ли предложени нови модел наплате РТВ таксе може да ступи на снагу, једногласан је закључак Одбора Јавног РТВ система.

- Ако не, онда знамо шта нам слиједи. Ако да, онда то гарантује ликвидност чак и развој сва три емитера до краја године, рекао је Драшко Милиновић, генерални директор РТРС.

Кључни фактор је вријеме. А оно не ради за Јавне сервисе, поготово не за БХРТ који се налази у незавидној финансијској ситуацији.

- Уколико не дође до хитне реакције може се очекивати гашење неких од сервиса у систему, истакао је Белмин Карамехмедовић, генерални директор БХРТ.

У ишчекивању коначне одлуке у комплексној парламентарној процедури, Одбор од Регулаторне агенције за комуникације очекује помоћ. Првенствено кроз либералније маркетиншке одреднице. Регулатору ће већ сутра бити упућен захтјев за додатну маркетиншку минутажу – повећање са 6 минута на 10.

- Имамо два тијела да одлуче да ли иду европским путем или путем егзотике разваљивања свега што како тако имамо, нагласио је Џемал Шабић, генерални директор ФТВ.

Једногласан закључак одбора јесте и тај да се од Регулатора затражи потпуно поштовање законских аката о питању процеса дигитализације. Најновији нацрт одлуке Регулаторне агенције којом је предложено смањење капацитета на 40 одсто за мултиплекс А правни је нонсес, сматрају у Одбору.

- Од Савјета министара БиХ очекујемо и финалну одлуку о додјели Мултиплекса БиХ и тек тада можемо да причамо о комерцијалним телевизијама, додао је Милиновић.

Јавни сервиси рекли су своје. На потезу су законодавац и регулатор.