latinica  ћирилица
28/04/2016 |  18:45 | Аутор: Б92

Шеф Фолксвагена: Обама, извини

Директор Фолсквагена Матијас Милер лично се извинио предсједнику САД Бараку Обами због варања тог њемачког произвођача аутомобила на тестовима гасова.
Фолксваген - Фото: РТРС
ФолксвагенФото: РТРС

Милер је рекао да је имао "двоминутни" разговор с америчким предсједником током његове посјете Хановеру ове недјеље.

"Искористио сам прилику да му се лично извиним због те ствари", рекао је Милер током годишње конференције за новинаре у Волфсбургу.

Милер је рекао да је Обами захвалио на конструктивној сарадњи америчких власти и изразио наду да ће наставити да обавља свој посао за 600.000 радника, њихових породица, као и за добављаче и продавце.

Америчка агенција за заштиту животне средине могла би да Фолксвагену одреди казну до 18 милијарди долара, мада аналитичари процјењују да казна неће бити толико драстична.

Фолксваген је припремио седам милијарди евра за казне и правне трошкове широм свијета због скандала с варањем на тестовима издувних гасова.

Скандал је избио јесенас у САД када је објелодањено да је Фолксваген у дизел аутомобиле уградјивао софтвер за варање на тестовима емисије гасова. Захваљујући том софтверу, аутомобили су пролазили тестове емисије у лабораторији али су на путевима испуштали знатно веће загађење.