latinica  ћирилица
28/04/2016 |  18:22 ⇒ 29/04/2016 | 08:52 | Аутор: РТРС

Зашто више нема српског јединства о питању страних судија у Уставном суду БиХ? (ВИДЕО)

Посланик НДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Момчило Новаковић позвао је представнике политичких партија из Републике Српске да учествују у раду Интерресорне радне групе, чији задатак је да увтрди шта је потребно промијенити у уставно-правном систему БиХ да судије Уставног суда БиХ буду биране на другачији начин. Након што је Закон о Уставном суду који је предвиђао одлазак страних судија, “оборен” у Парламентарној скупштини БиХ, ово је, тврди Новаковић, једини начин да му буде “продужен живот”.
Зашто више нема српског јединства о питању страних судија у Уставном суду БиХ? - Фото: Screenshot
Зашто више нема српског јединства о питању страних судија у Уставном суду БиХ?Фото: Screenshot

СНСД и данас остаје при ставу да неће учестовати у раду Интерресорне радне групе. Једини логичан слијед, био би, каже њихов посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац, да су се странке из Српске поново окупиле на једном мјесту. Из закључка на основу којег би спорна радна група требало да буде формирана јасно је, истиче Кошарац, да Савез за промјене бојкотује институције Републике Српске и за партнера бира Шефика Џеферовића што је, каже, поразно!

Умјесто Закона о Уставном суду БиХ-Интерресорна радна група. И то захваљујући Закључку на који су потпис ставили Младен Босић, Борјана Кришто и Шефик Џаферовић, а који су подржали посланици СДС-а, НДП-а, ХДЗ-а, СББ-а и дијела СДА. За НДП-овог Момчила Новаковића ово је једини пут ка постизању договора о Уставном суду БиХ.

- Било би добро и ми ћемо предложити да се на нивоу формира стручна екипа људи, који ће бити логистичка подршка посланицима који се нађу у тој интерресорној радној групи, рекао је Момчило Новаковић, посланик НДП-а у ПД ПС БиХ.

Овакав приједлог СНСД-а види као куповину времена.

- Управо у Бањалуци све странке на позив предсједника Републике су се одазвале и сачиниле приједлог Закона о Уставном суду БиХ, па сматрам да је ово небулоза да Република Српска формира неку стручну комисију, истакао је Сташа Кошарац,
посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ.

Усвајањем закључка о формирању Интерресорне радне групе, Савез за промјене, каже Кошарац, показао је да не може да носи политику Републике Српске у заједничким институцијама. Недопустиво је, истиче, да се таквим закључком улази у уставну реформу и то је, додаје, опасност по Српску коју је СНСД одмах препознао.

- Очигледно је да то Босић или не жели да види или не може да види, или не жели и не може да чује оно што му ми из СНСД-а говоримо. С обзиром на то да је пракса показала да је тзв. СзП млађи партнер политичких странака из Федерације. И мислим да је ово још једанпут показатељ да не желе да сарађују са институцијама Српске, додао је Кошарац.

Младена Босића, из СНСД-а још једном подсјећају на заједничку изјаву и замјерају им то што их није консултовао при изради Закључка. Босић у том послу, очигледно није консултовао ни странке окупљене око СДС-а.

- Да ли се могло сјести прије овога, наравно да је могло. Ја нисам учествовао у изради овог Закључка, па не могу говорити како бих ја урадио да сам га ја правио, нагласио је Новаковић.

То што је Босић заобишао све представнике политичких партија из Републике Српске је за осуду, сматра предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић. Усвојени закључак је, каже, сушта супротност ономе што је у Бањалуци потписано као међусрпски консензус.

- Мислим да је господин Босић закуцао посљедњи чавао у ковчег српских подјела и опредијелио се да дјелује преко федералних партнера, рекао је Ставандић.

Ово је национални аутизам, сматра Стеванидић. Ако унутар СДС-а има енергије, они то, поручује, морају да рашчисте између себе и врате се на национални колосијек.