latinica  ћирилица
28/04/2016 |  17:53 ⇒ 20:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Политико: Њемачка најмоћнија, Србија 19. у Европи

Њемачка је без премца најутицајнија европска држава, док Србија заузима 19. мјесто, наводи европско издање сајта "Политико", који је листу начинио поредећи утицај лидера земаља и амбасадора у ЕУ.
Политико портал - Фото: илустрација
Политико порталФото: илустрација

Политико је у листу уврстио и чланице ЕУ и државе кандидате за чланство, а редослијед је утврдио комбинујући утицај лидера држава и амбасадора у ЕУ, који представљају везу између Брисела и престоница, стабилност влада, јасну стратегију и "сирову снагу држава", преноси РТС.

Кључни фактор при састављању те ранг-листе, наводи Политико, јесте растући утицај лидера посљедњих година, али и значај улоге амбасадора који припремају сусрете и "одржавају дипломатију у животу" између таквих сусрета.

За српског премијера Александра Вучића, Политико наводи да се добро котира као човек са којим ЕУ може да рјешава проблеме, па је Србија рангирана боље од бројних чланица Уније, укључујући Хрватску, Словенију, Португалију, Бугарску и Румунију.

Међу лидерима, њемачка канцеларка Ангела Меркел је без премца, наводи Политико.

Велика Британија је, по утицају, друга држава ЕУ, сматра Политико, Француска је на трећем, а Италија на четвртом мјесту.

Мађарска је на шестом мјесту, док је премијер Виктор Орбан описан као политичар са дугорочном стратегијом.

Хрватска се налази на 30. мјесту те листе, при чему ће настојања Загреба да блокира европски пут Србије изазвати негативне посљедице и губитак утицаја, наводи Политико.

Румунија се налази на 27. мјесту, Бугарска место иза, док се Грчка налази на 11. мјесту.

Од кандидата за чланство, од 31. до 33. мјеста налазе се Црна Гора, Македонија и Албанија.

Босна и Херцеговина није ушла на листу.