latinica  ћирилица
28/04/2016 |  17:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Удвостручена добит Форда у прва три мјесеца ове године

Нето добит америчког произвођача аутомобила Форда је у првом тромјесечју више него удвостручена на 2,5 милијарди долара, јер је снажна продаја камионета и СУВ-ова узроковала рекордан раст прихода у Сјеверној Америци.
Форд -
Форд

Профит прије опорезивања од 3,8 милијарди долара је највиши икада регистрован у једном кварталу, док је профит прије опорезивања и више него удвостручен у Сјеверној Америци и Азији, а у Европи је евидентиран најбољи квартал од 2008. године, преноси агенција АП.

Приходи Форда су порасли за 11 одсто, на 37,7 милијарди долара, док су аналитичари прогнозирали приходе од 35,59 милијарди долара.

"У суштини, све се побољшало", изјавио је финансијски директор компаније Боб Шенкс.

Глобална продаја Форда је порасла за десет одсто, на 1,7 милиона возила, док је тражња за СУВ-овима, камионетима и комерцијалним комбијима била огромна у Сјеверној Америци, што је допринјело неутралисању пада продаје у Бразилу од 29 одсто, и слабије продаје на Блиском истоку и у Африци.

У првом тромјесечју, продаја Фордових возила из серије Ф порасла је за пет одсто у САД, док је продаја модела "експлорер СУВ" скочила за 39 одсто, а комерцијалног комбија "транзит" за 46 одсто.