latinica  ћирилица
28/04/2016 |  17:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Лабуристи искључили бившег градоначелника Лондона

Највећа британска опозициона Лабуристичка странка, која је изложена све гласнијим критикама због наводног антисемитизма у својим редовима, суспендовала је данас бившег градоначелника Лондона Кена Ливингстона због коментара у одбрану посланице која је на друштвеним медијима поставила анти-израелске постове.
Лондон - Фото: архив
ЛондонФото: архив

Ливингстон је у интервјуу на радију рекао да током више деценија чланства у Лабуристичкој странци никад није чуо да неко изражава анти-семитистичке станове, пренијела је агенција АП.

Он је додао и да критика Израела није антисемитизам и да је Адолф Хитлер подржавао ционизам "прије него што је полудио и на крају побио шест милиона Јевреја".

Ливингстон је стао у одбрану посланице у британском парламенту Наз Шах, која је јуче искључена из Лабуристичке станке због својих анти-израелских ставова које је изнела прије него што је прошле године изабрана за посланицу.

Она се касније извинила због својих коментара, укључујући онај кад је 2014. на Фејсбуку објавила обрисе Израела постављене преко мапе САД, уз наслов: "Рјешење израелско-палестинског сукоба - премјестите Израел у САД."

У саопштењу Лабуриста се наводи да је Ливингстон суспендован "до окончања истраге, зато што је довео странку на лош глас".

Јеврејске организације у Британији и неки лабуристи оптужују лидера странке Џеремија Корбина да не реагује довољно одлучно против антисемитизма у страначким редовима.

Корбин потиче са десног крила Лабуристичке странке, које снажно подржава кампању за успостављање палестинске државе.