latinica  ћирилица
28/04/2016 |  16:55 ⇒ 17:04 | Аутор: СРНА

Поџић: Значај израде стратешког документа "Преглед одбране"

Предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ Сифет Поџић указао је данас у Сарајеву на значај израде стратешког документа "Преглед одбране", који треба да пружи јасну визију будућег статуса Оружаних снага БиХ и сектора одбране у цјелини.
Чланови Заједничке комисије за одбрану и безбиједност ПС БиХ са делегацијом Универзитета за националну одбрану Пакистана - Фото: СРНА
Чланови Заједничке комисије за одбрану и безбиједност ПС БиХ са делегацијом Универзитета за националну одбрану ПакистанаФото: СРНА

Поџић је у разговору чланова Заједничке комисије за одбрану и безбједност са делегацијом Универзитета за националну одбрану Пакистана, истакао и питање рјешавања вишкова застарјелог наоружања, муниције и минско-експлозивних средстава, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Поџић је упознао госте о организацији и основним надлежностима Заједничке комисије, истичући да ово стално радно тијело Парламентарне скупштине БиХ врши демократску контролу Министарства одбране и Заједничког штаба Оружаних снага БиХ, као и Министарства безбједности, те седам агенција за провођење закона које се налазе у саставу овог министарства.

Он је истакао да је Заједничка комисија, коју су на данашњем састанку представљали и њени чланови Бариша Чолак, Хазим Ранчић и Марио Караматић, у претходном периоду одржала већи број конференција, семинара и радних састанака са најодговорнијим лицима из сектора одбране и безбједности у БиХ.

Током тих састанака разговарано је о кључним питањима из ових области, а која се примарно тичу питања трошења буџетских средстава и неповољне структуре буџета за сектор одбране, питања јавних набавки, те стања персонала и испуњавања обавеза БиХ за почетак реализације Акционог плана за чланство у НАТО.

Представници Универзитета за националну одбрану Пакистана, које је предводио генерал Шаиб Акбар, захвалили су члановима Заједничке комисије на могућности да у непосредном дијалогу сазнају више о парламентарном надзору над сектором одбране и безбједности БиХ.

Гости из Пакистана нарочито су се интересовали за економску политику БиХ и бенефите које би БиХ добила потенцијалним чланством у НАТО.

На састанку је било ријечи и о проблематици војне имовине и рјешавању питања перспективних и неперспективних локација Оружаних снага БиХ.

Акбар је увјерен да двије земље могу ићи снажно напријед у сарадњи на одбрамбено-безбједносним питањима и позвао чланове Заједничке комисије да у наредном периоду посјете Пакистан.

Састанку је присуствовао и парламентарни војни повјереник БиХ Бошко Шиљеговић.