latinica  ћирилица
28/04/2016 |  16:47 | Аутор: СРНА

Ђорђевић: Глобалну сцену данас карактерише мултиполарност

Министар одбране Србије Зоран Ђорђевић рекао је на Петој Московској конференцији о међународној безбједности да глобалну сцену данас карактеришу мултиполарност и међузависност њених најважнијих актера, па се регионални и глобални безбједносни проблеми не могу рјешавати само са позиције силе.
Зоран Ђорђевић    (Фото:vijesti.ba) -
Зоран Ђорђевић (Фото:vijesti.ba)

Ђорђевић је у обраћању на конференцији навео да су повјерење, сарадња, преговори и побољшање међународног система безбједности данас потребнији више него икада и да постоји све већа потреба за координисаним дјеловањем на глобалном нивоу, саопштено је из Министарства одбране Србије.

"Унапређење билатералне војне сарадње кроз заједничке вежбе и обуку са свим нашим страним партнерима, као и унапређење регионалне сарадње и учешће у мултинационалним операцијама под окриљем УН и ЕУ, представљају приоритет Републике Србије", истакао је Ђорђевић.

Он је закључио да непромјењива спољнополитичка оријентација и досљедно придржавање основних принципа у међународној сарадњи чине Србију поузданим и пожељним партнером у области војне сарадње.

Ђорђевић је у излагању о теми "Глобална безбједност и војна сарадња", анализирао узроке и посљедице промјене архитектуре глобалне безбједности и њеног утицаја на све већу рањивост националних држава у односу на нове транснационалне и мултилатералне безбједносне изазове.

"Државе ће остати доминантни актери међународних односа, а биће изражен и тренд раста утицаја недржавних актера, при чему ће главни политички утицај задржати Руска Федерација, САД, водеће државе ЕУ и Кина", закључио је Ђорђевић.

Пета Московска конференција о међународној безбједности данас завршава са радом, а у протекла два дана окупила је 52 војне делегације са око 700 учесника из 80 држава, укључујући 19 министара одбране.