latinica  ћирилица
28/04/2016 |  16:46 ⇒ 17:30 | Аутор: РТРС

Права радника у РС стратешки циљ за Министарство рада (ВИДЕО)

Права радника у Српској стратешки су циљ за Министарство рада и борачко-инвалидску заштиту, порука је поводом Међународног дана безбједности и здравља на раду. Нови Закон о раду требало би да ова права додатно заштити.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

У Републици Српској прошле године забиљежено је више од хиљаду случајева повреда на раду, а у којима су четири радника смртно страдала. Најчешће повреде на радном мјесту евидентиране су у области шумарства и грађевинарства.

- Многи схватају да је значај заштите на раду веома битан, да то није трошак, што су у почетку послодавци сматрали код доношења новог Закона за заштиту на раду, у којем је било прецизирано први пут да се мора донијети акт о процјени ризика. Тада су многи послодавци схватили да је то један од аката који је врло битан, истакао је Чедо Ристовић, главни републички инспектор рада.

Отказ уговора о раду, нередовно исплаћивање плата, као и непоштовање осталих бенефиција које припадају радницима, главни су проблеми који пристижу у републички инспекторат.

- Ако постоји реални економски разлози због чега послодавци не могу да приступе исплати плата, те разлоге можемо схватити као реалне, истакао је Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Циљ Министарства рада и борачко-инвалидске заштите јесте да радници у Српској имају загрантована права, која ће додатно бити заштићена и новим Законом о раду, који уређује и област заштите од мобинга.

- Радимо на новим правилницима. Један ће за два мјесеца већ изаћи из штампе. Идемо даље у доношење правилника за заштиту на радним мјестима на којима ће моћи бити запослена лица млађа од 18 година, нагласила је Мира Васић, помоћник министра за рад и борачко-инвалидску заштиту РС.

За послодавце који не буду проводили мјере заштите на раду, зависно од врсте прекршаја, прописане су казне од 5 до 12 хиљада марака.