latinica  ћирилица
28/04/2016 |  16:37 ⇒ 16:38 | Аутор: СРНА

Шефовима "Фолксвагена" 63 милиона евра

Њемачки произвођач аутомобила "Фолксваген" мораће да плати актуелним и бившим вишим менаџерима суму од 63 милиона евра за 2015. годину, упркос великим губицима на годишњем нивоу након скандала око лажног приказивања нивоа загађења.


Из компаније је саопштено да ће задржати за сада дио исплате бонуса, али ће их исплатити касније.

Прошле године "Фолксваген" је признао да је варао на тестовима емисија гасова дизелских мотора, што је изазвало нето губитке за 2015. годину од 5,5 милијарди евра.

Директор Матијас Милер извинио се због поступака компаније.

Милеру је обећана исплата од 4,76 милиона евра за 2015. годину од чега је исплата 880.000 евра одгођена, наводи Би-Би-Си.

Бивши извршни директор Мартин Винтеркорн, који се повукао због скандала, пристао је на одлагање 30 посто своје варијабиле, али ће и даље добити 7,3 милиона евра.

Ханс Дитер Пош примиће 5,2 милиона за свој претходни рад као главни шеф финансија, као и фиксну плату од 13,4 милиона евра за нову улогу предсједавајућег надзорног одбора "Фолксвагена".

Њемачка компанија издвојила је 16,2 милијарде евра за плаћање трошкова у вези са скандалом, од чега је скоро половина посвећена откупу и поправци возила са дизелским моторима у којима је био постављен спорни софтвер.

Милер је рекао да ће процес повлачења возила бити најважнији задатак компаније док се и посљедње возило не доведе у ред.