latinica  ћирилица
28/04/2016 |  16:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Влада Хрватске усвојила програм реформи

Хрватска влада прихвтила је Национални програм реформи за период 2016.-2019, са четири главна циља - макроекономска стабилност и привредна сигурност, лакши услови пословања и боља инвестициона клима, ефикасан и транспарентност јавни сектор и боље образовање.

Национални програм усредсређен је на сређивање стања у пензионом и здравственом систему и јавним предузећима.

На дневном реду је и измјена Уредбе о платама полицијских службеника, којом се предлаже повећање плата полицијским службеницима почетницима, као и измјена Закона о државним службеницима, у циљу лакшег запошљавања кадра због ефикаснијег повлачења ЕУ средстава.

У обраћању новинарима, након сједнице владе, премијер Тихомир Орешковић је поручио да Хрватска има проблеме, али да он вјерује да ће ти проблеми бити рјешени кроз реформе.

"Кључни проблем је јавни дуг. Слика вриједи хиљаду ријечи, од 2008. почео је расти и то ствара велики проблем", рекао је премијер и додао да дуг износи скоро 87 посто БДП-а. "БДП планирамо два посто раста, а дефицит испод три посто. Други велики проблем је стопа потенцијалног раста. Морамо бити конкурентни сусједима", рекао је Орешковић.

Увјерен да Хрватска може бити успјешна, премијер је казао да је главно питање дали земља спремна да спровођење реформи

" Морамо се одлучити - или смо за реформе или против њих. Без њих ова се лоша слика неће промијенити", рекао је Орешковић.