latinica  ћирилица
28/04/2016 |  16:14 ⇒ 16:19 | Аутор: СРНА

Милишић: Ентитетска министарства да реализују програм

Предсједник Асоцијације удружења расељених, повратника и избјеглица у Републици Српској Војислав Милишић сматра да би, због спорости администрације БиХ, ентитетска министарства за избјеглице и расељена лица требало да преузму дио права и надлежности у реализацији Регионалног стамбеног програма у БиХ.
Војислав Милишић - Фото: илустрација
Војислав МилишићФото: илустрација

"Увјерен сам да би Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске убрзало провођење овог програма", рекао је Милишић.

Када је ријеч о провођењу Регионалног стамбеног програма на терену, Милишић је рекао да највећи проблем представља спорост провођења процедура за избор извођача радова.

"Треба побољшати јавне огласе за Регионални стамбени програм у смислу да се на њих могу јавити људи који имају уништену имовину, а не само они који се налазе у социјалној потреби без средстава за живот и становање", каже Милишић.

Милишић је закључио да у посљедње вријеме нико у БиХ не помиње провођење ревидиране Стратегије анекса седам Дејтонског мировног споразума, која предвиђа компензацију или правичну надокнаду за ратом уништену или оштећену имовину.

Регионални програм збрињавања заједнички је програм чији је циљ да обезбиједи трајно стамбено рјешење за око 27.000 најугроженијих породица, односно 74.000 избјеглих и расељених у БиХ, Србији, Хрватској и Црној Гори.

У БиХ требало би да буде обезбијеђено 5.400 трајних стамбених рјешења за избјеглице и расељена лица, од чега 4.200 у Републици Српској.