latinica  ћирилица
28/04/2016 |  15:36 | Аутор: РТРС

Ђурић: Централна банка БиХ да помогне привреди

Све више се у пословној заједници чују размишљања да би Централна банка БиХ, по узору на Европску унију, требала да једним дијелом девизних резерви с којима располаже, интервенише као помоћ привредном систему БиХ, самим тим и Републици Српској у проценту који јој припада.
Предсједник Привредне коморе Борко Ђурић - Фото: СРНА
Предсједник Привредне коморе Борко ЂурићФото: СРНА

 То би сигурно у овом кризном времену у доброј мјери релаксирало укупно стање и могућности привреде за обезбјеђењем конкурентости и смањило би притисак на нова задужења, истакао је у разговору за Радио РС, предсједник Привредне коморе РС, Борко Ђурић. 

Он је подржао план који је раније предложио предсједник Српске, Милорад Додик, по којој би централна банка доштампавањем новца помогла привреди, а у том приједлогу се спомињала цифра од милијарду марака.

- Наша Централна банка нема готово никакав пласман у привреду и наша привреда је на тај начин оштећена. С друге стране ми обезбјеђујемо надокнаду за тај недостатак кроз нова кредитна задужења, што нам ствара нове проблеме, каже Ђурић

Ми смо у једној ситуацији када су у питању макроекономске политике, да су неки елементи за нас и повољни, што се прије свега односи на стабилнпост валуте, изјавио је Ђурић.

- Домаћа валута је везана за евро, што је добро. Али, када су у питању извозници, то представља огроман проблем, јер је на такав начин домаћа валута прецјењена, уважавајући чињеницу да ЕУ сваки мјесец доштампавањем око 80 милијарди евра интервенише у своју привреду и на такав начин је чини конкурентном. Наравно, на такав начин пада вриједност евра, али је на свјетском тржишту конкурентност европске привреде значајнија и већа и то јој омогућује један стабилнији раст и боље извозне резултате. Ми имамо чврсту везу са евром, који пада, и доминантан извоз на европска тржишта гдје смо неконкурентни због прецјењене вриједности домаће валуте, закључио је Ђурић у разговору за Радио РС.