latinica  ћирилица
28/04/2016 |  14:43 ⇒ 17:31 | Аутор: СРНА

Богданић: Нова болница у И. Сарајеву до 2018. године (ВИДЕО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић упознао је руководство Болнице Источно Сарајево о одлуци Владе Српске о изградње нове болнице која би требало да буде завршена до 2018. године.
Болница у Источном Сарајеву - Фото: РТРС
Болница у Источном СарајевуФото: РТРС

На састанку, коме су присуствовали и потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић, те начелници општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, Богданић је навео да је Влада прихватила идејно архитектонско рјешење за изградњу и опремање нове болнице површине 10.000 метара квадратних.

"Изградња нове болнице коштаће 50 милиона КМ. За грађевинско-инфраструктурне радове биће издвојено 40 милиона КМ, а за медицинску опрему 10 милиона марака", рекао је Богданић у Источном Сарајеву након састанка.

Он је навео да се анализом дошло до закључка да су постојећи објекти дотрајали и да немају адекватне статичке и конструктивне вриједности да би могли да буду реконструисани.

Према његовим ријечима, нова болница биће изграђена у двије цјелине. "Једна ће бити функционални дио гдје ће бити смјештени ургентни блок, собе за интензивну и полуинтензивну његу, операционе и порођајна сала и пнеуматологија, а у другом објекту били би стационари", појаснио је Богданић.

Он је додао да ће оба објекта бити повезана лифтовима, а све ће бити повезано са објектом кухиње и са поликлиничким објектом.

"Заједно са дијелом који је у изградњи укупна површина објекта биће око 14.000 метара квадратних и сматрамо да ће то бити довољно за пружање квалитетне здравствене заштите становништву ове регије", рекао је Богданић.

Планирано је, каже он, да болница има 510 болесничких кревета са пратећим просторијама за медицинско особље.

Он је истакао да ће објекат бити изграђен у складу са свим стандардима грађевинске струке и опремљен квалитетном медицинском опремом.

Богданић каже да ће, уколико не буде потешкоћа са тендером, у року од два -три мјесеца бити завршена сва процедура и да ће почети градња болнице.

"План је да се болница гради око 18 мјесеци и очекујемо да се ови рокови испоштују, тако да би 2018. године могла бити отворена", навео је министар здравља.

Он је напоменуо да модел финансирања предвиђа да у јавном тендеру буде расписано да извођач обезбиједи средства за изградњу болнице, а онда ће се из буџета Министарства здравља у наредних седам година исплаћивати средства од 1. јанура 2017 године.

"Сви смо дефинитивно опредијељени да болница буде изграђена и ово је изнад свих политика и у интересу грађана ове регије", оцијенио је Богданић.

Што се тиче досадашњих дугова болнице Касиндо, Богданић је навео да је јуче заједно са министром финансија разговарао са представницима Свјетске банке и да су од њих добили обећање да ће подржати буџет за рјешавање дугова.

"Већ дуже разговарамо и о могућнсоти да дођемо до додатних средстава да бисмо одржали ниво здравствене заштите и растеретили установе досадашњих обавеза, а до тада ћемо проводити рационализацију", рекао је он.

Соња Караџић Јовичевић истакла је да је овај пројекат у фази када нема никакве могућности да се иде назад.

"Надамо се да ће сва `папирологија` и све што је везано за техничку подршку ићи најбржим могућим током како би се прешло на реалне радове и да ћемо за двије године прославити отварање нове болнице", истакла је Јовичевићева.

Она је додала да би свака кочница која би била постављена на овом путу била крајње злонамјерна, без обзира са које стране долазила.

"Увијек постоје непријатељи пројеката и трговине неким ситним политичким поенима. Без обзира на политичку припадност, болница треба да постоји ради пацијената и запослених", оцијенила је Јовичевићена.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је да ће сва ођељења која данас функционишу у Болници Источно Сарајево наћи мјесто у новом објекту, уз допунске садржаје са више простора и више медицинске опреме.

"Болница је капитални пројекат за град и шест градских општина, али и за цијелу регију и источни дио Републике Српске, од Требиња до Зворника који највећим дијелом гравитира Источно Сарајеву - административном центру овог дијела Републике", навео је Ћосић.

Вршилац дужности начелника општине Источна Илиџа Миљан Дамјановић изразио је задовољство што се улази у пројекат изградње нове болнице која је, према његовим ријечима, од суштинског значај за општину.

"Општина је спремна да пружи подршку овом пројекту за све што се тиче обезбјеђивања инфраструктуре за нови објекат", додао је Дамјановић.

Директор Болнице Источно Сарајево Горан Тодоровић каже да је идејни пројекат нове болнице завршен и прихваћен.

"Дуго смо чекали на овај тренутак и коначно је дошао. То је сложен процес, а наредни корак је израда изведбеног пројекта, усвјање и ревизија таквог пројекта, расписивање тендера и изградња", прецизирао је Тодоровић.