latinica  ћирилица
28/04/2016 |  13:44 ⇒ 14:01 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Трилатерала - антисрпски фронт

Експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић рекао је да се на састанку предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић и Турске Реџепа Тајипа Ердогана, на којем је договорена трилатерална сарадња БиХ, Хрватске и Турске, сусрела неоосманска и неонацистичка политика, те оцијенио да је ова трилатерала у ужем смислу антисрпски фронт.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

"/Предсједавајући и члан Предсједништва БиХ Бакир/ Изетбеговић и /Драган/ Човић су у име БиХ у Загребу везали заставе са усташком политиком нове хрватске Владе и исламистичком политиком Ердогана и то прозвали трилатералом, која је дубоко антиевропска и представља својевсрни пакт против Русије, али у ужем балканском смислу антисрпски фронт усмјерен против Србије и Републике Српске", рекао је Галијашевић.

Он сматра да унутар хрватске политике признање могу имати само људи који заступају усташку политику, попут министра Златка Хасанбеговића, који негирају усташке злочине, промовишу Јасеновац као тачку славе и подржавају Хрватску без Срба.

Галијашевић је рекао да су "неоосманска политика Ерогана, посљедњег диктатора који има везе са Европом, и неонацистичка политика Хрватске, били на догађају на којем је учествовало и `хрватско цвијеће` - Бошњаци, односно предсједник СДА Бакир Изетбеговић, представљајући Бошњаке као обичну вјерску групу".

Он је нагласио да је Изетбеговић, који је присуствовао у Загребу прослави датума када је у Хрватској дозвољен ислам, заборавио да Бошњаци не учествују у политичком животу у тој земљи и да их тамо има 70.000, док, са друге стране, у Србији уживају све слободе и увијек су били у владајућој коалицији.

"Неонацисти и неоосманлније су добили затворена врата за улазак у Европу, а Хрватска би као чланица ЕУ требало природно да се окрене ка Аустрији, Италији, Мађарској и да са њима сарађује", сматра Галијашевић.

Он је истакао да је Турска правила обавјештајне продоре и ударе на Македонију, покушавајући да сруши државе избјегличким таласом, али да је "добила затворена врата од македонског народа, па зато сада иде преко Хрватске да дестабилизује Балкан".

"Ово је врло лош дан за Балкан. Ово је врло лош дан за БиХ. Изетбеговић је у име БиХ увезао заставу са неоосманлијама и неонацистима - усташама, тврдећи да ће постојати нека трилатерала. То су поручили са вјерског празника", истакао је Галијашевић.

Он је додао да је одлука да ислам буде признат у Хрватској током Првог свјетског рата донесена у Бечу како би добили што више муслимана војника који ће ратовати против Србије и савезника.