latinica  ћирилица
28/04/2016 |  13:19 ⇒ 13:36 | Аутор: СРНА

Трнинић у Братунцу: Радови на мосту из правца Српске почињу 3. маја

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је да ће 3. маја почети радови на изградњи моста између Братунца и Љубовије из правца Српске, односно са лијеве стране ријеке Дрине.
Министар Трнинић - Фото: СРНА
Министар ТрнинићФото: СРНА

Трнинић је подсјетио да је градња моста из правца Љубовије почела у октобру прошле године, те истакао да ће тај, заједнички пројекат Србије и БиХ укупне вриједности 13 милиона евра, бити реализован до краја идуће године.

Он је рекао у Братунцу да се потписивање међудржавног споразума за изградњу моста и реализација овог пројекта обавља у оквиру специјалних паралелних веза Србије и Републике Српске.

Према његовим ријечима, завршена је експропријација и исплата изузетог земљишта, ријешени су имовинско-правни односи, те прибављене све дозволе за почетак радова на изградњи приступних путева и моста на простору братуначке општине.

Средства за исплату изузетог земљишта обезбиједила је Влада Републике Српске.

"Нажалост, још није потписан споразум који се односи на гранични прелаз, али се Управа за индиректно опорезивање БиХ показала предусретљивом помажући нам, заједно с Граничном полицијом, да ријешимо техничке проблеме, како би се опрема и потребан материјал за градњу моста могли несметано превозити преко Дрине", рекао је Трнинић.

Он је изразио очекивање да ће Дрина бити премоштена до краја ове године, а да ће до краја 2017. године бити завршено уређење моста и изградња заједничког граничног прелаза и царинског терминала који ће бити на лијевој обали Дрине у Републици Српској.

ЗА ПРОЈЕКТЕ У БРАТУНАЧКОЈ ОПШТИНИ ОКО 40 МИЛИОНА МАРАКА

Министар Трнинић изјавио је да ће Влада Српске у овој години за реализацију више пројеката у братуначкој општини издвојити од 35 до 40 милиона КМ.

Трнинић је поручио да издвајања Владе Републике Српске за пројекте у Братунцу демантују гласине недобронамјерних да се неравномјерно улаже у источни дио Српске у односу на западни.

"Општина Братунац је примјер равномјерног улагања у источни и западни дио Српске", истакао је Трнинић.

Према његовим ријечима, осим новог моста и приступних путева чија је укупна вриједност око 13 милиона евра, а изградњу суфинансира Влада Српске, ускоро ће бити расписан тендер за санацију и реконструкцију регионалног пута Дрињача-Братунац-Скелани, за шта је обезбијеђено пет милиона марака.

"На том путу предвиђено је санирање одрона и клизишта који су се појавили током поплава 2014. године, а дионица од Братунца до Скелана биће пресвучена новим асфалтним слојем", појаснио је Трнинић.

Он је додао да Влада, у сарадњи са братуначком општином, реализује пројекте изградње новог Дома здравља, регулације корита ријеке Крижевице и друге пројекте чија вриједност премашује пет милиона марака, а циљ је побољшање услова живота становништва у овом дијелу Српске.