latinica  ћирилица
28/04/2016 |  11:52 | Аутор: СРНА

СНСД: Издвојити средства и за општину Источно Ново Сарајево

Клуб одборника СНСД-а на данашњој сједници Скупштине града Источно Сарајево предложиће измјену распођеле суфицита за 2015. годину, према којој за општину Источно Ново Сарајево нису предвиђена новчана средства.
И. Сарајево: Клуб одборника СНСД-а - Фото: СРНА
И. Сарајево: Клуб одборника СНСД-аФото: СРНА

Клуб одборника СНСД-а предложиће да се у расподјелу ових средстава уврсти и општина Источно Ново Сарјево, у износу од 100.000 КМ, имајући у виду чињеницу да град Источно Сарајево треба да води равномјерну и једнаку развојну политику, као и да у претходним буџетским годинама није било издвајања за општину Источно Ново Сарајево.

Уколико овај амандман не буде уважен из СНСД-а најављују да ће тражити сједницу Скупштине града.

"Надам се да ће одборници показати разумијевање према нашем захтјеву. Тражимо 100.000 КМ и за општину Источно Ново Сарајево, мада ћемо и тада бити најмање заступљени", рекао је предсједник Градског одбора СНСД-а Источно Сарајево Љубиша Ћосић.

Он је додао да је на данашњи дневни ред сједнице Скупштине града "врло перфидно" као 15. тачка предложена Одлука о распођели средстава суфицита за 2015. годину у износу од 903.000 КМ.

"Овај износ јесте похвалан, али не и начин распођеле средстава и начин како се град Источно Сарајево опходи према општини на чијем подручју има сједиште", рекао је Ћосић, који је и начелник општине Источно Ново Сарајево.

Он је на конференцији за новинаре истакао да се средства расподјељују за пет општина у саставу града, док за шесту - Источно Ново Сарајево нема средстава.

Према његовим ријечима, суфицит ће бити распоређен за трансфере између буџетских јединица истог нивоа власти, и то 210.000 КМ за општину Соколац, 160.000 КМ за општину Трново, 120.000 КМ за општину Источна Илиџа, 200.000 КМ за општину Источни Стари Град, те 80.000 КМ за општину Пале.

"Врло је занимљиво да општини Источно Ново Сарајево неће бити уплаћено ништа. Могу да прихватим да ове године општине имају потребе које општина Источно Ново Сарајево нема, али ни то није оправдање. За четири године власти наша општина добила је нула марака", нагласио је Ћосић.

Ћосић је напоменуо да је, осим ових средстава, град Источно Сарајево за функционисање Азила за псе у Источном Старом Граду у периоду од 2013. до 2015. године издвојио 282.900 КМ.

"Неко је процијенио да једна општина са 1.000 до 1.500 становника треба да добије 700.000 КМ из буџета, а општина са 12.000 не треба да добије ништа", нагласио је Ћосић.

Он је оцијенио да је градоначелник Ненад Самарџија "само инструмент у рукама неких локалних моћника", те да руководство града и те како води рачуна да општине којима је на власти СДС и ПДП добију средства, а општина гдје је на власти СНСД добије "нула КМ".

Ћосић је истакао да град мора показати одговорност не према политичким партијама, него према грађанима, које не смије кажњавати на овакав начин.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Александар Тодоровић рекао је да ће на данашњој сједници бити предложено да се од 80.000 КМ намијењених за медије 50 одсто издвоји за Радио-телевизију Источно Сарајево.