latinica  ћирилица
28/04/2016 |  11:27 ⇒ 13:49 | Аутор: РТРС

Брод: Основано Удружење породица са четворо и више дјеце (ВИДЕО)

У Броду је недавно основано Удружење породица са четворо и више дјеце.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Циљ је да се квалитет живота чланова удружења, подигне на што виши ниво, јер већина њих живи у веома тешким условима. Најављена је и помоћ општине овим породицама. 

Јелка Лазић и њен муж, с петоро дјеце једва преживљавају, у Лијешћу, код Брода. Трошкови живота су им још већи јер дјеца похађају основну и средњу школу.

У нимало бољој ситуацји није ни четворочлана породица Мирјане Видић, из Грка. Баве се пољопривредом, па би им узгој стоке или изградња већег пластеника, кажу, добродошао.

Сличне проблеме има 65 породица са четворо и више дјеце. Укупно је 260 дјеце, па су због заједничког рјешавања животних проблема недавно формирали Удружење. Овако ће кажу лакше и брже до циља. Да је ситуација тешка говори и податак да од 65 мајки из овог удружења, ради само једна.

- проблеми су животни, од школовања. стипендирања, запошљавања, стамбеног питања, до посла - каже Драгица Ивановић, предсједница Удружења.

Општинска админдитарције је прошле године за поородице погинулих бораца и породице с троје и више дјеце обезбиједила једнократну материјалну и новчану помоћ, а неке у селу су добијале и краве музаре. И ове године та помоћ неће изостати, али породице, од Општине, очекују и више.

Чланови удружења јуче су разговарале с начелником општине, руководством општинске скупштине и шефовима одборничких клубова да овом удружењу додијеле статус од посебног интереса. Ивановић тврди да су саговорници обећали ову помоћ и да ће на једној од наредних сједница СО, овај проблем бити и формално ријешен.