latinica  ћирилица
28/04/2016 |  10:39 | Аутор: СРНА

У Српској присутан тренд каснијег ступања у брак

У Републици Српској је у прошлој години склопљено 5.895 бракова, што је за 72 више него у 2014. години, подаци су Републичког завода за статистику.
Бурме - Фото: илустрација
БурмеФото: илустрација

Од укупног броја склопљених бракова, у 5.402 или 91,6 одсто супружници су држављани БиХ.

У прошлој години је са држављанима БиХ брак склопило 447 жена са страним држављанством, од којих је 68 одсто имало држављанство једне од република бивше Југославије.

Младожења са страним држављанством који су склопили брак са држављанкама БиХ било је 42, од којих је 64 одсто имало држављанство једне од република бивше Југославије.

Просјечна старосна доб при склапању брака за младожењу је била 31,8 година, а за младу 28,2 година живота.

У Републици Српској прошле године разведена су 1.143 брака, која су у просјеку трајала 13 година.

Професор социологије Нада Ковачевић из Иницијативног одбора покрета "За породицу, за младе" рекла је да овим званичним подацима треба додати још и број парова који живе невјенчано да би се створила реалнија слика, као и то да је у Српској евидентно касније ступање у брак.

Она је навела да су подаци за прошлу и претпрошлу годину исти или су разлике незнатне, али да је, посматрано низ година уназад, евидентно касније ступање у брак, односно помјерање старосне границе за мушкарце за годину и по, а код жена за двије године.

Ковачевићева каже да је тренд каснијег ступања у брак присутан у цијелој Европи, а када је ријеч о Српској, разлози за ову појаву су економска ситуација и немогућност да млади пар ријеши стамбено питање.

- Нажалост, велики број младих школованих људи живи код родитеља, од њихових плата, али и пензија. Понекад и од пензија баки и дједова, што је итекако препрека за ступање у брак и формирање породице - навела је Ковачевићева.

Она је истакла да друштво треба да помогне младим брачним паровима да обезбиједе кров над главом.

- За сада млади брачни парови у Српској могу добити кредит по повољнијим условима код Инвестиционо-развојне банке, али је то недовољно - нагласила је Ковачевићева.