latinica  ћирилица
28/04/2016 |  10:33 ⇒ 10:35 | Аутор: СРНА

Дрвар: Жалбе грађана на дискриминацију при запошљавању

Канцеларија ОЕБС-а у Дрвару добија бројне жалбе грађана које се односе на дискриминацију при запошљавању засновану на етничкој припадности или припадности различитим политичким опцијама, на програме реконструкције приватних објеката, али и на спорост у рјешавању случајева пред судовима, речено је Срни у Мисији ОЕБС у БиХ.
Дрвар (Фото: visitmycountry.net) -
Дрвар (Фото: visitmycountry.net)

У ОЕБС-у кажу да на основу запримљених жалби покушавају установити да ли постоји проблематика која је заједничка већем броју грађана, те траже рјешења за проблеме на састанцима са надлежним институцијама и организацијама.

"Из наших разговора са становницима тог подручја добијамо потврду да отварање канцеларије у Дрвару и дјеловање Мисије ОЕБС-а у БиХ на том простору много значи људима који ту живе. Свакодневним активностима и радом желимо учинити живот људи на том простору квалитетнијим и бољим", истичу у Мисији ОЕБС.

Напомињући да Дрвар, као и општине Босанско Грахово, Гламоч, и Босански Петровац, заслужују пажњу међународне заједнице, с обзиром да услови за живот и економски развој у том дијелу БиХ нису најбољи и да имају велики број повратника, у Мисији ОЕБС кажу да активно сарађују са свим кантоналним и локалним институцијама, школама, као и организацијама цивилног друштва.

Мисија ОЕБС-а на овом подручју активно је ангажована у праћењу рада комисија у оквиру програма Регионалног стамбеног збрињавања и залаже се за стварање основних економских и социјалних права да би био обезбијеђен одржив повратак.

"Циљ канцеларије је да помогне свима који живе на подручју Кантона 10 и Унско-санског кантона да остваре своја права, не само Србима повратницима, већ и Хрватима и Бошњацима, и свима који живе на овим просторима", наводе у Мисији ОЕБС-а и додају да су активни и у програмима стамбеног збрињавања Рома у оквиру програма Декада Рома.

Канцеларија ОЕБС-а у Дрвару обезбиједила је и подржава редовне посјете представника Институције омбудсмана БиХ у свих шест општина Кантона 10, а интензивирана је и сарадња са представницима вјерских заједница и међурелигијских вијећа, те свакодневно ради на изградњи толеранције и суживота, чиме се може допринијети сузбијању појава насилног екстремизма.

У Мисији ОЕБС-а наводе да путем канцеларије у Дрвару промовишу право на образовање и инклузивно школско окружење, што представља важан аспект модерног демократског друштва, те је током прошле године наставила промовисати пројекат "Инклузивне школе - инклузивне заједнице" системским спровођењем индекса инклузивности у образовне институције Кантона 10.

"Мисија ОЕБС-а у БиХ је, у сарадњи са општином Дрвар, обновила школско игралиште Основне школе Дрвар. Донирали смо и компјутерску опрему Средњој школи Дрвар, Основној школи Босанско Грахово, Гимназији и Средњој струковној школи у Ливну", подсјећају у Мисији ОЕБС-а.

У овој мисији наглашавају да су иницирали пројекат "Јачање комуникације и вертикалне сарадње између Кантона 10 и његових општина", те је планиран тематски састанак начелника, предсједавајућих општинских вијећа и Владе Кантона 10, али и догађај који би окупио секретаре општинских вијећа Кантона 10 и Унско-санског кантона да би разговарали о питањима од заједничког интереса.

Из Мисије ОЕБС поручују да канцеларија у Дрвару планира да организује и расправу о Уставу Кантона 10 и његовим дискриминаторским одредбама.

"Отварањем канцеларије у Дрвару омогућена је боља и квалитетнија сарадња коалиција за борбу против мржње које долазе из општина Велика Кладуша, Дрвар и Ливно. Као резултат тога, имамо регионални приступ тој проблематици и можемо очекивати заједничке напоре у наредном периоду, посебно током новембра, мјесеца толеранције", закључују у Мисији ОЕБС у БиХ.

Канцеларију ОЕБС-а у Дрвару отворио је 29. априла прошле године тадашњи предсједавајући ОЕБС-а Ивица Дачић.