latinica  ћирилица
28/04/2016 |  09:28 ⇒ 09:31 | Аутор: РТРС

Хрватска: Десна коалиција писала СБ: Пусићева не може у УН

Група хрватских парламентараца послала је отворено писмо Савјету безбједности УН-а, у којем је оспорила кандидатуру бивше министарке спољних послова Весне Пусић за генералног секретара УН-а.
Весна Пусић - Фото: ТАНЈУГ
Весна ПусићФото: ТАНЈУГ

"Група посланика, њих 22, тзв "Домољубне коалиције" на иницијативу главног секретара и саборског заступника ХСП АС Пере Ћорића својим потписима оспорила је Весну Пусић као легалног и легитимног кандидата за генералног секретара УН-а.

"То је један од корака којим ћемо допринијети да Весна Пусић не заузме овако високу и важну дужност те на тај начин настави срозавати нарушени углед Хрватске у међународним институцијама којем је она увелико допринијела својим непримјереним изјавама од 2001. године на овамо, а и својим нечињењем на враћању угледа док је обављала дужност министра спољних послова у Влади Зорана Милановића.

Ово отворено писмо с данашњим даном у писаном облику биће достављено и свим другим свјетским политичким факторима који могу утицати на њен избор, а иницијатива групе заступника није крај него почетак и других сличних иницијатива невладиних удружења и личности из културног и јавног живота", наводи група посланика у писму упућеном медијима.

Пусићевој је, између осталог, замјерено јер је као дио владајуће гарнитуре 2001. године изјавила “Хрватска власт водила је агресорски рат у БиХ“, да је "рат посљедица кривих политика", а у писму је окарактерисана и као представник тоталитарне комунистичке идеологије.