latinica  ћирилица
28/04/2016 |  09:23 | Аутор: СРНА

Владика Григорије: Васкрсење развија дух наде

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије рекао је да се из Васкрсења развија дух наде и нуде одговори на све изазове свакодневице и на искушења сваковрсних подјела.
Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије - Фото: СРНА
Владика захумско-херцеговачки и приморски ГригоријеФото: СРНА

"Хришћани свега свијета и правовјерни у свим временима вјеровали су и вјерују у васкрсење Исуса Христа из мртвих. Исус, Син Божији, васкрсао је као човјек, као један од нас. Томе је претходила његова добровољна смрт, страшна, болна и срамотна смрт на Крсту", каже владика Григорије у васкршњој поруци.

Према његовим ријечима, крст, знак и потврда највећег Божијег саосјећања према нама, уводи у тајну необухватне и несхватљиве Божије саосјећајне љубави.

"Васкрсење из мртвих побједа је такве љубави, побједа остварена у Господу Исусу, и за свакога од нас лично јер вјерујемо не само да је Исус васкрсао, него да ће `Онај који је подигао Христа из мртвих оживјети и ваша смртна тијела`. Из ове истине коју Црква баштини као искуство развија се дух наде који разара све мракове нашег бића и изводи све који ово искуство прихвате на свјетлост неугасивог живота, живота вјечног. А спомен на Њега јесте трпеза љубави", наглашава епископ захумско-херцеговачки.

Он истиче да је стога и искуство Његове љубави и струјање благодати васкрсења најјаче управо ту, у црквеној заједници вјерних.

"На темељу тога доживљаја моћи ћемо да одговоримо на изазове које пред нас поставља смутна свакодневица, на искушења сваковрсних подјела и уз то слике бола хиљада људи који пате", наводи владика Григорије.

Он је подсјетио на ријечи Светог Јована Златоустог.

"`Уђите сви у радост Господа свога; и први и други, плату примите; богати и убоги, једни с другима ликујте; уздржљивци и лењивци, дан поштујте; ви који сте постили и ви који нисте постили, веселите се данас! Трпеза је препуна, наслађујте се богато сви! Теле је угојено; нека нико не изиђе гладан; сви уживајте у богатству доброте! Нека нико не оплакује сиромаштину, јер се јави опште Царство. Нека нико не тугује због грехова, јер опроштај засија из гроба. Нека се нико не боји смрти, јер нас ослободи Спаситељева смрт. Васкрсе Христос, и ад се стропошта! Васкрсе Христос, и падоше демони. Васкрсе Христос, и радују се анђели! Васкрсе Христос, и живот живује! Васкрсе Христос, и ниједног мртвог у гробу! Јер Христос, уставши из мртвих, постаде првина преминулих. Њему слава и власт кроза све вјекове. Амин!", наводи се у васкршњој поруци владике Григорија.