latinica  ћирилица
28/04/2016 |  08:43 ⇒ 16:38 | Аутор: РТРС

Србија: Поново на гласање 18.000 бирача- поништени избори на 15 биралишта

Републичка изборна комисија поништила изборе на 15 бирачких мејста на којима ће гласање бити поновљено. На тим местима уписано је више од 18.000 бирача. РИК је у 46 случајева верификовао изборне резултате, за 12 се одлучио на поновно пребројавање гласова, а са једног бирачког места анулирао податке из записника. Преостало је изјашњавање о 89 бирачких мјеста где су се догодиле "тешке грешке".
РИК: Понаваљају се избори на 15 бирачких места - Фото: ТАНЈУГ
РИК: Понаваљају се избори на 15 бирачких местаФото: ТАНЈУГ

У РИК-у је почело пребројавање гласова из 100 џакова са бирачких мјеста гдје су констатоване грешке у изборном материјалу.

Након одлуке да се пониште избори на два бирачка места у Врању и Јагодини, РИК је одлучио да буду поништени резултати избора на још 13 мјеста - два у Београду, пет у Нишу, на још по једном у Врању и Јагодини и по једном у Ужицу, Кладову, Бачкој Тополи и Сремским Карловцима.

Републичка изборна комисија одлучује о спорним бирачким мјестима, на којима је било тешких грешака и која нису ушла у верификацију.

У питању је одлучивање о логичко-рачунским грешкама у записницама о раду бирачких одбора на спровођењу гласања и утврђивању резултата гласања за избор народних посланика.

Чланови РИК-а се изјашњавају о сваком појединачном бирачком мјесту, тако да се очекује да сједница потраје до раних јутарњих сати.

Републичка изборна комисија је, до сада, наложила да се поново преброје листићи из џакова са 12 бирачких места, а анулирани су резултати са бирачког места број 70 у Смедереву. Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић појаснио је да РИК  одлучује на који начин ће гласови са тих бирачких мјеста бити враћени у базу.

За то, како је истакао, постоје два начина - да се гласање анулира или да се записници, тамо где је могуће, где је записник валидан и постоје грешке које се могу исправити, врати назад у базу са бројеви.

Како сазнаје "Блиц", у четвртак увече у 20 часова неће бити проглашени коначни резутлати избора, јер је питање шта ће бити са још 164 бирачка мјеста гдје су примећене мање или веће неправилности.